onsdag 8 december 2010

ATT BLI VALD ELLER INTE BLI VALD...

Barn har i alla tider valt lag. Reglerna för lagväljandet har varit olika och det finns en rad olika metoder att gå till väga. Lotta, säga nummer, blunda och peka, lägga skor i en hög, vända sig med ryggen mot, lappar med mera, med mera. Fast den vanligaste metoden är dessvärre att två personer utses som lagledare och därefter får alla som skall vara med ställa si på en rad och på något sätt vara valbara. Det går väl bra till en början. Örjan som är en bolltalang utöver det vanliga väljs självklart först. Han springer snabbt och ställer sig bredvid sin lagkapten. Det andra laget väljer Sofia. Hon är målfarlig och ruskigt snabb. Så väljs Hubbe, Dennis, Amanda, Stina, Herrman och Leffe. Alla gör high-five med varandra och jublar högt. Här ska liras boll.
- Vi är Tottenham, säger Frans som är självutnämnd lagkapten.
- Loosers, skriker Svempa, och utropar sig själv till att vara stjärnan i Milan.
( Lustigt att det påfallande ofta är killar som blir de som ska välja och att de själva bestämmer sig för att det är just de som ska välja - och att de övriga så lättvindigt accepterar dessa diktaturfasoner ).
Kvar står fyra personer på ledet. De är liksom osynliga. De viktiga valen är redan gjorda. I praktiken har matchen redan börjat och uppdelningen av lagets positioner är snabbt avklarade.
Men, just det ja. Frans upptäcker, delvis mot sin inre vilja, att det kvarstår fyra stackare som visst ska vara med. Något i hans värdegrundsuppfostran gör att han påpekar detta innan han skall göra avspark.
Han har nämligen registrerat att följande personer står kvar - helt paralyserade. De har inte gjort något större väsen av sig.
# Jörgen - lite knubbig - och rätt så ovän med bollen. Han vill vara med, men lyckas sällan med något som lagkamraterna jublar åt.
# Lill Britta - har det lite kämpigt med kompisar och då är fotbollsplanen en bra tillflyktsort. Där får man i varje fall vara tillsammans med andra och det syns inte att man är ensam.
# Stenman - kan inte kicka bollen två gånger, men är omtyckt av alla för att han är så snäll. Tyvärr är hans status på fotbollsplanen inte lika hög som annars
# Harry - spelar jämt ojuste och fult. De andra tycker att han är en diva och egentligen så skulle han inte få vara med, men lärarna säger ju att alla som vill ska få vara med så han deltar liksom på nåder.
Nu står de där och darrar. Alla tänker de: Måtte det inte bli jag som blir vald sist.
Det är nämligen den ultimata förnedringen och den absoluta statussänkningen.
Som tur är behöver de inte oroa sig längre. Frans ser att de redan är tillräckligt tillintetgjorda så han löser situationen på ett någorlunda adekvat sätt.
- Tottenham tar Harry och Stenman så tar Milan Jörgen och LB. Nu kör vi så det ryker. vrålar han och påpekar morskt att han är nummer 3 och heter Bale.
De fyra sist valda är inne i spelet, men självklart presterar de inte sitt bästa i matchen. De har ju varit nära avgrunden för en minut sedan. Just nu slickar de bara såren från att ha blivit sist valda. Sakta kämpar de sig tillbaka till att vara någon. De rätar sakta, men säkert på sina ryggar och tänker att de inte ska utsätta sig sig för detta en gång till.
Vi vuxna i skolan måste sätta stopp för denna typ av val. Det måste ske på betydligt värdigare sätt
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar