onsdag 4 maj 2011

FADDERI SKAPAR GODA KONTAKTYTOR MELLAN ELEVER


En rektor sa en gång följande underbara citat:
- Det utkämpas inga krig eller slagsmål i strumplästen!
Så sant! Det han syftade på var att på hans skola ställde alla elever sina uteskor i skolans foaje och inne i lokaliteterna var det strumpläst eller tofflor som gällde. Utan skor på fötterna är det helt enkelt lite svårare att " tända till " med ilskeutbrott. Tänkvärt modell värre.
Från denna anekdot är det inte långt till dagens blogginlägg. Då och då jobbar Fridaskolan med fadderigrupper från år F till år 5. Alla elever ingår i en sådan fadderigrupp bestående av cirka sex elever. De gör aktiviteter tillsammans. Påfallande ofta målstyrda aktiviteter. Det kan vara lekar, spel, bilduppgifter eller idrott. De hjälps åt att samskapa ett gott kamratklimat där de lite äldre eleverna tar ett extra stort ansvar för att stötta de yngre så att de känner sig trygga och uppmärksammade.
Att som förskoleelev veta att man har en speciell fadder i en äldre klass är stort och oerhört betydelsefullt. Man ser upp till en schysst äldre elev och den äldre eleven får axla ett ansvar där man värnar om de yngre och mindre kompisarna.
Ovan finns ett par illustrationer från den senaste fadderiaktiviteten som var mycket trevlig och som skapade goda kamratkontaktytor. Ytor som kommer att generera positiva effekter långt framåt i tiden. Man bråkar inte med sina fadderipolare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar