söndag 15 maj 2011

ATT SATSA PÅ VINSTAVKASTNING PÅ KOMMUNALA SKATTEPENGAR

Klipparna som styr friskolorna

Internationella riskkapitalister vill göra snabba pengar i Sverige

Skolan har blivit en mångmiljardindustri.
Några av världens tyngsta riskkapitalister vänder nu blickarna mot Sverige i jakten på nya snabba klipp.
Aftonbladet har granskat finansklipparna som styr friskolorna.

Riskkapitalisten Jonathan M. Nelson, 52, är en av USA:s rikaste män.
1992 investerade han 63 miljoner dollar i amerikanska Voicestream. Åtta år senare sålde han telebolaget för 600 miljoner dollar och blev mångmiljardär.
Så har det fortsatt. Han köper främst media- och telekombolag. Drar ner på kostnader, effektiviserar, utvecklar – och säljer dyrt.
Jonathan M. Nelson är inte ensam om att ha identifierat den svenska skolan som en lukrativ marknad – dessutom världsunik eftersom den finansieras av skattepengar.
Friskolereformen kom 1992, men det är de senaste åren som marknaden har exploderat.
– Det som är bra växer och utvecklas. Från början var det många idealister, till exempel rektorer som startade egna skolor, men till slut är det de bästa som blir kvar, säger Marcus Strömberg, vd på utbildningsföretaget Academedia.

Talar om valfrihet

Flera av de svenska friskolorna kontrolleras av svenska och utländska riskkapitalbolag. Jonathan M. Nelsons Providence Equity Partners är en av ägarna bakom Academedia – det största utbildningsföretaget i Sverige med 45 000 elever, över 100 skolor och 2 500 medarbetare.
Bland företagets grundskolor finns Vittra, Fenestra, Norrskenets friskola, Peter Sven-skolan och Primaskolan. Koncernen är en av åtta dominanter på friskolemarknaden.
Förespråkarna talar om valfrihet, alternativ pedagogik och mer flexibilitet.
– Själva förekomsten av de fristående skolorna ökar också valfriheten och det skapar en sund konkurrens som utvecklar verksamheten, säger Carl-Gustaf Stawström, kanslichef på Friskolornas riksförbund.

”Bygger imperium”

Men sedan Aftonbladet inledde skolgranskningen har vi också varit i kontakt med hundratals kritiker. En pappa valde att flytta sin dotter från Vittraskolan på Södermalm i Stockholm när Academedia tog över som ägare. En omorganisation gjorde att flera lärare slutade.
– Det har blivit en väldig försämring sedan riskkapitalisterna tog över. Tidigare fanns en pedagogisk idé bakom Vittraskolan som var väldigt tilltalade. Men i dag handlar det bara om pengar. Vinsterna plöjs ner i nya skolor och man vill bygga ett skolimperium som sedan ska säljas med stor vinst.

Får skattemiljarder

Bland tungviktarna i friskolebranschen finns också Kunskapsskolan, Pysslingen och John Bauer. Aftonbladets granskning visar att dessa fyra aktörer tillsammans har en årlig omsättning på närmare fem miljarder kronor.
På fem år har kommunernas ersättningar till friskolorna också ökat med 65 procent. 2009 betalade kommunerna 22 miljarder kronor till friskolorna, enligt Dagens Industri.

Kortsiktiga mål

Flera av företagen skyltar med att de inte genomfört aktieutdelningar till ägarna utan återinvesterat pengarna i verksamheten.
I stället är det vid en framtida försäljning som ägarna hoppas räkna in pengarna. Så skedde när skolkoncernen Baggium såldes 2009 och de förra ägarna gjorde 63 miljoner kronor i vinst.
Aftonbladets granskning av riskkapitalbolagens investeringar och strategidokument visar att samtliga har kortsiktiga mål med sitt ägande. Det rör sig om mellan tre och sju år.
Och för att hitta skolföretagens ägare har vi i många fall fått söka oss långt utanför Sveriges gränser, ofta till skatteparadis. Providence och EQT – båda ägare i Academedia – har båda sina rötter i Guernsey och Caymanöarna.
EQT har nyligen fått kritik för att de använder sig av en lucka i skattelagen där de genom interna lån i utländska dotterbolag kan trolla bort bolagsskatt.

Skolorna i siffror

Academedia, Liljeholmen.
  Academedia, Liljeholmen.
Foto: LASSE ALLARD
 

ACADEMEDIA

Antal anställda: 2 400.
Vinst: 180 miljoner.
Omsättning: 2,1 miljarder


JOHN BAUER

Antal anställda: 1 300.
Vinst: 11 miljoner.
Omsättning: 1,14 miljarder.


PYSSLINGEN

Antal anställda: 1 700.
Vinst: 30 miljoner.
Omsättning: 990 miljoner.


Kunskapsskolan, Enskede.
  Kunskapsskolan, Enskede.
Foto: Lasse Allard
KUNSKAPSSKOLAN

Antal anställda: 780.
Vinst: 30 miljoner.
Omsättning: 710 miljoner.


BAGGIUM

Antal anställda: 740.
Vinst: 90 miljoner.
Omsättning: 570 miljoner.


Internationella Engelska Skolan, Bromma.
  Internationella Engelska Skolan, Bromma.
Foto: LASSE ALLARD
ENGELSKA SKOLAN

Antal anställda: 470
Rörelsevinst: 30 miljoner.
Omsättning: 390 miljoner.


JENSEN

Antal anställda: 320.
Vinst: 50 miljoner.
Omsättning: 360 miljoner.


PPS

Antal anställda: 260.
Rörelsevinst: 2 miljoner.
Omsättning: 260 miljoner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar