fredag 11 november 2011

VINDKRAFT PÅ FRIDASKOLAN

Vindkraft i eluttagen!

http://www.econ.no/stream_file.asp?iEntityId=3225

Fridaskolorna har idag köpt andelar i vindkraftsverk och blir nu självförsörjande med elkraft!
I ägardirektivet för Frida Utbildning AB - moderbolaget - finns en tydligt angiven riktning för företaget och dess dotterbolag: ”När det gäller hållbar och långsiktig utveckling ska Frida Utbildning bli ett föredöme när det gäller hur Frida som organisation kan minimera påverkan på ekosystemet i ett globalt perspektiv.”

I linje med ägardirektiven har Fridaskolorna alltså beslutat att köpa 500 andelar (motsvarande 500.000 kWh per år) i Sveriges Vindkraftskooperativ Ekonomisk Förening (SVEF). Insatsen, som återfås vid ett eventuellt utträde, är 3.750.000 kronor. Förutom de rena klimatvinsterna, gör man samtidigt en besparing på ungefär 200.000 kronor per år i sänkta elkostnader.

Johan Larsson, marknadschef: ”Det här var egentligen ett lätt beslut att fatta. Vi har ett tydligt ägardirektiv att utgår ifrån, och för att göra en skillnad som gör skillnad så behövde vi ta ett ordentligt tag i de här frågorna. Det är en sak att i skolan på olika sätt arbeta med miljö och ekologiskt hållbarhet, men det är en helt annan sak att som företag faktiskt leva som man lär. Det här är vi oerhört stolta över, och vi tror att våra elever och föräldrar också  ska känna att det är en skillnad med stor betydelse.”

SVEF:s marknadsansvarige Per Ribbing: ”Vi ser friskolor som en viktig medlemsgrupp för Sveriges Vindkraftskooperativ. Vi välkomnar Fridaskolan som vår första skola och jag vet att det finns fler som är intresserade. Fridaskolans satsning tror jag kommer att locka många fler friskolor att göra samma klimatsmarta affär.”

Johan Larsson: ”Besparingen är egentligen av underordnad betydelse. En annan del av vår ekologiska satsning handlar om ekologisk mat, som vi i dagsläget har på våra förskolor samt grundskolan i Trollhättan.  Det hade givetvis varit billigare att köpa vanliga produkter, men vilket ansvar tar man då? Dels för miljön, men framförallt för barnen? Så att vi sparar pengar på vindkraftsatsningen är bara en bonus, som vi då kan investera som en del vårt övriga miljöarbete.”

Källa: www.fridaskolan.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar