söndag 20 november 2011

ANTALET OBEHÖRIGA TILL GYMNASIEPROGRAMMEN HAR ÖKAT

Fler elever obehöriga till gymnasieskolan

87,7 procent av eleverna som gick ut årskurs 9 i våras var behöriga till något av de nationella programmen i gymnasieskolan. Det visar Skolverkets betygsstatistik som publiceras idag. Det kan jämföras med förra året då 88,2 procent var behöriga. En förklaring är skärpta behörighetskrav i den nya gymnasieskolan.
Inför hösten har gymnasieskolan genomgått stora förändringar. En nyhet är att behörighetskraven har skärpts. Tidigare räckte det att ha godkänt i tre ämnen, matematik, engelska och svenska eller svenska som andraspråk, för att komma in på alla nationella program. I den nya gymnasieskolan behövs godkända betyg i fler ämnen. För yrkesprogram behövs godkänt i ytterligare fem ämnen och för högskoleförberedande program behövs godkänt i ytterligare nio ämnen. De nio ämnena skiljer sig åt mellan de olika högskoleförberedande programmen.

Olika behörighet till olika program

82,5 procent av eleverna var behöriga till alla nationella program i den nya gymnasieskolan. Det kan jämföras med den gamla gymnasieskolan där 88,2 procent var behöriga att söka alla nationella program. 1 procent av eleverna är enbart behöriga att söka till något av yrkesprogrammen. Det motsvarar cirka 1000 elever. Så här ser behörigheten ut till olika program:
  • 87,7 procent - yrkesförberedande program
  • 86,7 procent - estetiska programmet
  • 85,2 procent - ekonomi- humanistiska- och samhällsvetenskapsprogrammen
  • 83,5 procent - naturvetenskaps- och teknikprogrammen.

Större andel godkända utom i matematik

I nästan alla ämnen uppnådde en större andel elever målen jämfört med våren innan.
Ökningen är mellan 0,1 till 1,0 procentenheter beroende på ämne. Undantaget är matematik. Andelen godkända i matematik minskade med 0,7 procentenheter.
http://www.molndal.se/images/18.21d8aea11c6c3fe1858000696/FFG+XL.jpg

Meritvärdet ökar igen

Det genomsnittliga meritvärdet hade ökat igen efter att förra läsåret ha minskat för första gången på fem år. Våren 2011 var det genomsnittliga meritvärdet 210,6 vilket är en ökning med 1,7 poäng jämfört med våren 2010. Meritvärdet beräknas på de 16 bästa ämnesbetygen i elevens slutbetyg. Godkänt räknas som 10 poäng, Väl godkänt som 15 och Mycket väl godkänt som 20 poäng. Maxvärdet är 320 poäng.

Källa: www.skolverket.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar