tisdag 15 november 2011

SKOLUNIFORM

Skoluniformer i världen 

Storbritannien 

Storbritannien har en väl etablerad tradition av skoluniformer som övertagits av ett stort antal samväldesländer (länder som under en period styrts av Storbritannien).

Sverige 

I Sverige har skoluniformer förekommit sparsamt. En del läroverk hade en särskild skärmmössa som elever förväntades bära utomhus. Någon enstaka privatskola har också använt skoluniform.
Även om Sverige inte har skoluniform, är det dock förbjudet för elever att bära kläder och symboler som strider mot skolans värdegrund, till exempel symboler med utpräglat nazistiska motiv.
Under senare år har argument för skoluniform hörts allt oftare i svensk debatt. Kristdemokraterna föreslog 2005 att enskilda skolor skulle ges rätt att införa skoluniform om de så önskar. Liknande idéer har återigen hörts efter den borgerliga valsegern år 2006, men inget konkret förslag har framlagts.

USA 

I USA har skoluniform historiskt varit ovanligt i offentliga skolor. Sedan 1990-talet har dock en förändring gradvis ägt rum och det beräknas att omkring en femtedel av alla elever i offentliga skolor numera har skoluniform. Det är särskilt vanligt förekommande i storstadsområden. Många privatskolor använder sedan länge skoluniform. Bill Clinton var en stark förespråkare för skoluniform.

Argument för och emot 

Förespråkarna för skoluniform anser att det förhindrar tävlingar om märkeskläder. Barn med mindre välbemedlade föräldrar slipper därmed känna sig utanför. En skoluniform kan även bidra till att stärka gemenskapen och skolidentiteten. Det är också möjligt att skoluniform minskar mobbning.
Med skoluniform ges eleverna möjlighet att hitta andra sätt att uttrycka sin personlighet än genom ytlig klädhets. Eleverna har vidare alltid möjligheten att ge uttryck för en eventuell personlig klädstil på sin fritid, vilket även är situationen för många yrkesarbetande. Denna frihet är dock illusorisk i den mån elevernas klädval styrs av modeindustrin.
Förespråkare för skoluniform menar att många fördomar är baserade på skoluniformer i ålderdomligt snitt. Numera finns det dock skolkläder i moderna utföranden.
Motståndarna anser att skoluniform är ett ingrepp i den personliga friheten och att det kan sänka självkänslan för elevdemokrati. Man menar även att mobbare ändå hittar något annat att reta sig på, att man bör stoppa mobbningen på andra sätt och lära eleverna att acceptera att man har olika kläder och att man är olika.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/07/AngusYoung.JPG/220px-AngusYoung.JPG

Kuriosa 

Angus Young, gitarrist i AC/DC uppträder i skoluniform under konserter med bandet

Källa: www.wikipedia.com


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar