söndag 27 november 2011

SALSA - SKOLVERKET SJÄLVREFLEKTERAR


Viktigt att SALSA används rätt

Viktigt att SALSA används rätt

Skolverkets analysverktyg för resultat i skolan SALSA har kritiserats och ifrågasatts i flera medier. Kritiken bygger delvis på en del missuppfattningar och Skolverket vill därför förtydliga hur verktyget är tänkt att användas.
Skolor arbetar under olika villkor. Men de nationella målen gäller alltid och är lika för alla elever. Skolan i Sverige har ett kompensatoriskt uppdrag. Det betyder att skolorna ska arbeta aktivt för att överbrygga de skilda villkor som barnen och eleverna lever under. Detta har skrivits in i den nya skollagen. Undervisningen ska anpassas till barnen och eleverna så att alla ges likvärdiga förutsättningar oavsett bakgrund.
Vi vet att elevernas bakgrund spelar stor roll för hur det går i skolan, i Sverige och i alla andra jämförbara länder. Det handlar om olika socioekonomiska villkor som föräldrarnas utbildning, andelen elever med utländsk bakgrund och då särskilt om man är nyinvandrad men även om man är flicka eller pojke.
För att skolor ska kunna erbjuda en undervisning som ger framgång för alla elever måste skolhuvudmännen och rektorerna veta hur verksamheten fungerar och vad som behöver förbättras.
Skolverket utvecklar en mängd information om skolors resultat, på skolnivå, kommunnivå och på nationell nivå. Skolor kan jämföra sig med varandra när det gäller en mängd faktorer, till exempel resurser, lärarnas utbildning, provresultat och betyg. Det blir ett sätt att jämföra kvalitet. För att jämförelserna av betyg ska bli rättvisa och meningsfulla måste de olika förutsättningarna för skolorna beaktas.

SALSA är ett verktyg som huvudmän och skolor kan använda för att analysera och reflektera över sina resultat; ett komplement till den information kommunen på lokal nivå själv tar fram.

SALSA ger ett beräknat värde på betygen, grunden är en statistisk modell där hänsyn har tagits till föräldrars utbildning, andel elever med utländsk bakgrund samt könsfördelning. Dessa värden säger förstås inte "hela sanningen" om skolan men som tillsammans med annan information kan ge en nyanserad bild av skolans kvalitet.

SALSA ska självklart inte användas för att skolor ska formulera förväntningar för enskilda elever. Återigen; skolor ska anstränga sig för att ge alla elever samma förutsättningar att nå målen. Inget kan vara mer fel än att sänka kraven eller förväntningarna på vissa barn eller elever. Det är dessutom skolans ansvar och skyldighet att hitta former och metoder i undervisningen som utjämnar skillnaderna i elevers olika villkor. Varje barn och elev ska kunna lyckas i skolan.

Skolverket har idag samma ståndpunkt som för 10 år sedan då SALSA lanserades. Den kom bland annat till uttryck i en policyförklaring 23 januari 2001. På Skolverkets webbplats, där verktyget är tillgängligt står bland annat: "En pedagogisk och etisk fråga är hur SALSA-resultaten kan påverka lärarnas attityder till eleverna. Det är viktigt att resultaten inte medför att lärarnas förväntningar på pojkar, elever med utländsk bakgrund eller elever med lågutbildade föräldrar sänks och blir till en självuppfyllande profetia. SALSA bygger just på det faktum att större delen av skillnaderna i betygsresultat mellan skolor inte kan förklaras med skillnader i dessa bakgrundsfaktorer. Det är också det som är skolans uppgift att söka överbrygga".
- Det ska vara lätt att upptäcka vilka skolor som gör skillnad - positivt eller negativt.  Bra insatser kan spridas och uppmuntras, och dåliga insatser kan brytas. Kommunerna ska ha bra möjligheter att fördela resurser mellan skolor så att de elever som behöver mest stöd får mest stöd. Det säger Anna Ekström, Skolverkets generaldirektör. Samtidigt betonar Anna Ekström att statistiken aldrig får tolkas så att enskilda elever skulle förutsättas prestera olika beroende på bakgrund. Tvärtom, syftet är att alla elever ska förväntas och också få bättre förutsättningar att uppnå målen. Skolverket avser att ändra SALSA så att man på ett bättre sätt kan slå fast vad en skola har bidragit med i elevernas kunskapsutveckling genom att redovisa så kallad value added school effect. 

Källa: www.skolverket.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar