måndag 14 november 2011

SATSNING PÅ ELEVHÄLSA

650 miljoner till skolhälsa

Regeringen satsar 650 miljoner kronor 2012–2015 för att stärka skolhälsovård och elevvård. I paketet ingår fler anställda inom skolhälsovården, fortbildning och en informationskampanj om näringsriktig skolmat, enligt ett pressmeddelande från utbildningsdepartementet.
Merparten, 625 miljoner, är ett statsbidrag som kommuner och skolhuvudmän kan söka för att anställa fler inom skolhälsovården.

Regeringens satsning innebär att kommunerna kommer att få ökade kostnader om de vill ha del av statsbidragen. Statsbidraget för att anställa skolläkare eller skolpsykologer är 250.000 kronor per heltidstjänst och år under maximalt två år.

Den summan räcker inte till en heltidstjänst och utgår alltså bara för två år. Kommunerna måste sedan fortsätta att betala tjänsten.
– Statsbidraget utgår bara om man åtar sig att långsiktigt göra en förstärkning. Om man efter några år drar in tjänsten så blir man återbetalningsskyldig, det accepterar vi inte, sade utbildningsminister Jan Björklund vid en pressträff.
Hur mycket kostnaderna kommer att öka för kommunerna kunde han inte ange.
– Vår erfarenhet av den här typen av riktade statsbidrag är att det får en långsiktigt effekt, kommunerna inser behovet, sade han.

Enligt Björklund är detta den största satsning på elevhälsa som gjorts i Sverige. Och den är nödvändig för att förbättra resultaten i skolan.
– Elever som mår dåligt lär sig dåligt, sade Björklund.
De 625 miljoner som satsas på fler skolläkare, kuratorer och psykologer, beräknas räcka till 1 250 nya heltidstjänster.
Lärarförbundet välkomnar regeringens satsning på elevhälsan. Särskilt välkomnas att satsningen sker i form av fler tjänster. Risken är annars att pengarna bara täpper till andra hål i skolans budget, enligt Lärarförbundet.
http://www.fridaskolan.se/Assets/bilder/2010-12-20/180x120/_pwp4701-web.jpg

Lärarförbundet vill se ett tätare samarbete mellan lärare och elevhälsan. Lärare bör få ordinationsrätt, så att en elev som de ser behöver hjälp kan få den snabbt, framhåller Lärarförbundet i en skriftlig kommentar till TT.
Källa: www.dn.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar