söndag 5 juni 2011

UTBILDNINGARNA SOM GER HÖGST INGÅNGSLÖNER

Utbildningarna som ger högst ingångslön 

Sugen på en lön på 30 000 kronor inom ett år efter examen? Då finns det en rad utbildningar att välja mellan. Här är de som ger bäst betalt.            

Det är en hel del att tänka på för den som vill få ut det mesta av de år som utbildningen tar i anspråk.



Den som vill vara någorlunda säker på att få ett jobb efter avslutad utbildning ska för det första undersöka hur samverkan ser ut mellan den aktuella utbildningen och arbetslivet. Det handlar om att leta efter en utbildning där det ingår praktik och där det finns goda möjligheter att göra exempelvis sitt examensjobb på ett företag.

En färsk undersökning från Svenskt Näringsliv visar att 2010 fick endast sex av tio nyexaminerade studenter ett kvalificerat arbete inom tolv månader efter examen.
- Från var tredje utbildning får inte ens 50 procent ett kvalificerat arbete. Samtidigt har företagen svårt att hitta medarbetare med rätt kompetens, säger Mikaela Almerud, ansvarig för högskolefrågor på Svenskt Näringsliv.

Hon säger att sannolikheten för att den examinerade ska få ett kvalificerat jobb ökar med 84 procent om samverkan med arbetslivet har varit en integrerad del i utbildningen.
När man har konstaterat att den utbildning man söker har en god förankring i verkligheten, vilket alltså ökar chansen att få ett arbete, kan man titta på lönenivån. Högskolekvalitet för statistik över snittlönerna för alla generella utbildningar som examinerar minst sju personer om året, lönesiffrorna gäller ett år efter avslutade studier.
- Det tar några månader innan man får sitt första jobb, konstaterar Mikaela Almerud.

Data- och ingenjörsyrken toppar lönelistan. De som har utbildat sig i data- och systemvetenskap vid Uppsala universitet hade bäst betalt, ett år efter examen var snittlönen 35 000 kronor.
Examinerade från väg- och vattenbyggnad på KTH i Stockholm hade en genomsnittlig månadslön på 32 939 kronor ett år efter avslutade studier medan de som studerat datateknik vid samma högskola hade en månadslön på 32 548 kronor.

Studenter från Handelshögskolan i Stockholm, som inriktat studierna mot företagsekonomi, hade en månadslön på 32 478 kronor ett år efter att de slutat skolan.
Det första icke ingenjörs-, ekonomi- eller datayrke på topplistan, plats nummer 16, är psykolog. En nyexaminerad som haft psykologi som huvudämne, från Göteborgs universitet, hade en månadslön på 29 267 kronor efter ett år.

I botten av listan återfinns de examinerade från högskolan i Skövde som studerat molekylärbiologi, deras månadslön var 15 500 kronor i snitt ett år efter examen. Lönerna i högskolekvalitets statistik gäller perioden 1 juli 2009 till 30 juni 2010.
Lönerna för legitimerade yrken som exempelvis sjuksköterska, logoped och läkare ingår inte i Högskolekvalitets sammanställning.
Av lönestatistiken från Sveriges Läkarförbund för 2009 framgår att AT-läkarnas snittlön var 27 784 kronor. Läkare som ännu inte fått sin legitimation fick 26 642 kronor i snitt månaden.

En specialistläkare hade en genomsnittlig månadslön på 50 947 kronor under 2009. Det tar dock omkring tolv år att bli specialiserad, läkarutbildningen inräknad, enligt Michael Feldt som är pressansvarig på Sveriges läkarförbund.
Bland andra utbildningar där ingångslönen är hög, ofta över 30 000 kronor, kan nämnas sjöbefälsutbildningen i Kalmar och Göteborg. Det är en akademisk utbildning som ger kandidatexamen i nautisk vetenskap.

Observera att lönestatistiken gäller snittlönerna ett år efter examen, löneutvecklingen därefter omfattas inte.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar