torsdag 30 juni 2011

SMURFARNA - INTE BARA BLÅ SMÅ FIGURER

Var nyligen på resa till Bryssel och hamnade då som bekant i serietidningarnas land. Jag var i min ungdom en serieläsare av stora mått och Tintin samt Smurfarna var sönderlästa album hemma hos mig i pojkrummet. Därför var det nostalgi på hög nivå när jag kom in i de otaliga små seriefigursaffärer som kantade Bryssels gator. Jag handlade på mig ett antal smurfar och några klassiska Tintinfigurer. Dessa pryder nu hyllan ovanför sängen och jag njuter av att se dem placerade där. Påminner lite om barndomen. typ. Sen kan man naturligtvis fundera över om detta är ett friskt beteende, men sån är jag!
Nedan följer en lite kort retrosammanfattning av Smurfarnas liv och leverne! Håll till godo och minns. Sportsmurfen var min favvo!

Smurfarna (fransk originaltitel: Les Schtroumpfs), senare kallade Smurfarna, är en belgisk tecknad serie, och tillika namnet på de små ("tre äpplen höga") blå varelser som är seriens huvudfigurer. Smurfarna skapades i slutet av 1950-talet av den belgiske serieskaparen Peyo, för äventyrsserien Johan & Pellevin, och 1959 hade de premiär som egen serie i samma tidning. Efter Peyos död har framför allt Peyos son Thierry Culliford skrivit manus till serien.
Serien har även adapterats till ett par animerade långfilmer och 1981-1990 producerades Hanna-Barberas tv-serie Smurfarna, baserad på Peyos serie.

Smurfarna


Ordet schtroumpf är påhittat enligt Peyo. Han kom på ordet en gång då han åt lunch med en vän och bad honom att skicka saltet, men inte kom på vad salt hette utan använde ett nonsensord i stället ("passe-moi le schtroumpf"). Detta ord skulle senare översättas till över 30 olika språk. På svenska blev ordet schtroumpf till stromf, vilket senare ändrades till smurf. Det är ett lån från nederländska, det första språk som serien översattes till. Plural av ordet smurf angavs ursprungligen som "smurfer" men kom under 1990-talet (under inflytande från TV-serier och spridningen av plastfigurer) att i stor utsträckning ersättas av "smurfar".

Bakgrund till handlingen 

Smurfarna handlar om etthundra små blå tomteliknande varelser, de flesta identiskt lika och endast "tre äpplen höga". De lever i en by i det fjärran Glömda Landet och har ett säreget språk som påminner om vårt eget, men där substantiv, verb och adjektiv ersätts med ord som "smurf", "smurfa" och "smurfig" enligt en avancerad grammatik som endast smurfarna själva förstår. I de svenska serieöversättningarna får ordet smurf ofta omväxlande ändelser i stil med -er, -ar, -et, -en etc, motsvarande faktiska ordslut i de ord i svenska språket som smurf vid varje enskilt tillfälle motsvarar. Sammansatta ord ersätts endast delvis av "smurf".
Var och en av smurfarna har ett eget hus. Den smurfska arkitekturen hämtar uppenbarligen inspiration från svampars form och utseende. De älskar hallonsaft och sarsaparill, och deras arbete består främst i att bygga på en bro över den stora smurf-floden som aldrig blir klar. Den enda människan som bor i det Glömda Landet är alkemisten Gargamel. Denne och hans katt Azrael är smurfarnas värsta antagonister.

Figurer 

Smurfarna

Merparten av smurfarna är 100 år gamla och till utseendet extremt lika varandra. De bär samtliga vita byxor med integrerade fotbeklädnader samt vita mössor. Det huvudsakliga undantaget är smurfernas ledare, Gammelsmurf, som har röda kläder och som till skillnad från de andra bär skägg. Gammelsmurf synes naturligt ha framträtt som ledare genom att han är äldre och visare än de andra smurferna. Alla smurfer heter enbart "smurf", men många av dem har fått smeknamn efter sina särskilda karaktärsdrag såsom Latsmurf, Starksmurf, Sprattsmurf, Glasögonsmurf med flera. Andra smurfer har fått tillfälliga namn efter enstaka äventyr de har varit med om. Till exempel kallades en smurf för Astrosmurf endast så länge som han var intresserad av rymdfärder.
Då serien skapades var smurfarna nittionio till antalet och alla av manligt kön. Senare kom tillkom dock ytterligare smurfar. Här listas några av de mer välkända smurfarna samt i franskt original plus (vissa) i engelsk översättning, kursiverat inom parentes; på svenska har översättningarna som synes varierat kraftigt.
 • Gammelsmurf (Grand Schtroumpf) - byäldsten och smurfernas ledare. Ägnar sig åt trolldom och arbetsledning. Var 542 kantarellår redan under medeltiden. Har till skillnad från de andra smurferna vitt skägg och röda kläder.
 • Glasögonsmurf (Brillsmurf) (Schtroumpf à Lunettes) - intellektuell smurf som fjäskar för Gammelsmurf och rabblar moralkakor till de övriga smurfernas förtret.
 • Latsmurf (Schtroumpf Paresseux) - arbetsskygg smurf som kan sova var och när som helst.
 • Muskelsmurf (Starksmurf/Stålsmurf) (Schtroumpf Costaud) - byns starkaste smurf. Han har en tatuering med ett hjärta på sina armar.
 • Sprattsmurf (Skämtsmurf/Lustigsmurf) (Schtroumpf Farceur) - spelar alltid de andra smurferna ovälkomna spratt. Favoritskämtet är det exploderande paketet.
 • Läckersmurf (Glufs-smurfen) (Schtroumpf Gourmand) - matglad smurf.
 • Kokettsmurf ("Beau"-smurf) (Schtroumpf Coquet) - utseendefixerad smurf med en blomma i mössan, ofta bärandes en spegel.
 • Buttersmurf (Bittersmurf/Tråksmurf/Gnällsmurf) (Schtroumpf Grognon) - blev gnällig efter att ha blivit biten av Bzzbzz-flugan. Avskyr allting utom Smurfan och blommor (men han gillar inte att någon vet att han gillar blommor). Slagord: "Jag hatar..." (Moi, je n'aime pas...)
 • Diktarsmurf (Emil Skaldasmurf) (Schtroumpf Poète) - poetisk smurf.
 • Musiksmurf (Schtroumpf Musicien) - älskar musik och framför allt sin trumpet, men kan inte spela rent. Vilket instrument han än trakterar så låter det bara "puuitt". Är även den som läser upp bymeddelanden på torget, påannonserade med en trumvirvel.
 • Dumsmurf (Trögsmurf) (Schtroumpf Bêta) - korkad smurf som man inte vill skicka på ärenden.
 • Bondsmurf (Schtroumpf Paysan) - smurf som ägnar sig åt odling i byns utkanter.
 • Fixarsmurf (Uppfinnarsmurf) (Schtroumpf Bricoleur; Handy Smurf) - byns allt-i-allo-hantverkare, har bland annat uppfunnit en kaotisk vädermaskin.
 • Visselsmurf - ständigt visslande smurf. Syntes i en ruta i seriealbumet "Astrosmurfen".
 • Sportsmurf - idrottsintresserad smurf som anordnade Olympiska Smurfspelen.
 • Klensmurf (Lillsmurf) - fysiskt underlägsen smurf som dock vann de Olympiska Smurfspelen av ren viljestyrka.
 • Snickarsmurf - nämnd i albumet "De olympiska smurferna".
 • Flygarsmurf - en smurf som ville lära sig flyga och som lyckades alltför väl. Han fick äta tegelsten för att hålla sig kvar på jorden.
 • IT-Smurfen - introducerades som en hyllning till de nya tekniska framsteg gjorda. IT-Smurfen är också representerad som skyddshelgon för InformationsteknikChalmers.
 • Astrosmurf (Cosmoschtroumpf) - rymdfärdsintresserad smurf som trodde att han flög till en främmande planet.
 • Supersmurfen (Smurfrik den Store) - en hygglig smurf som blev en envåldshärskare och tyrann då han ledde smurferna i Gammelsmurfs frånvaro.
 • Trollkonstsmurfen (Trollerismurf) - smurf som ville lära sig att trolla, men som med en magisk brygd råkade förvandla sig till en ödleliknande varelse. Återställdes med ett av Gargamels elixir.
 • Spegelsmurfen - Den 100:e smurfen. Föddes då en annan smurf krockade med en magisk spegel. Gjorde till en början allting spegelvänt innan han tog en vända till genom spegeln och förvandlades till en normal smurf; den hundrade. Introducerades i det fjärde albumet.
 • Smurfan (Lilla Smurfan/Smurfelina/Smurfina) (Schtroumpfette; Smurfette) - Den 101:a smurfen. En kvinnlig smurf som skapades av Gargamel för att infiltrera smurfbyn. Bytte sida och blev god. Introducerades i det tredje albumet. (notera att Smurfans premiärserie publicerades före "Den hundrade smurfen" - detta till trots innefattas hon inte i de nittionio ursprungliga smurfarna)
 • Babysmurf (Bébé Schtroumpf; Baby Smurf) - Den 102:a smurfen. En smurf som ännu inte är stor nog att prata eller gå. Han kom till byn med storken; ingen vet varifrån eller varför han fördes till byn, men han välkomnades trots detta. Introducerades i det tolfte albumet.
 • Smurflingarna - Ursprungligen tre vanliga smurfer som efter att ha fastnat i en "baklängesklocka" blir barn på nytt. De klär sig annorlunda än de övriga i byn, och sägs bli yngre allt eftersom tiden går. Introducerades i det trettonde albumet.
 • Sasette (Sassette; Sassette Smurfling) - Den 103:e smurfen som skapades av smurflingarna för att hålla Smurfan sällskap. Hon förefaller vara i samma ålder som smurflingarna, är något av en pojkflicka och umgås främst med Smurfan och smurflingarna. Introducerades i det trettonde albumet.
 • Robotsmurfen (Schtroump Robot; Clockwork Smurf) - Den 104:e smurfen, som skapades av Uppfinnarsmurfen i syfte att fungera som hans hjälpreda. Introducerades i det trettonde albumet.
 • Farfarsmurfen (Gammel farfarsmurfen) (Vieux vieux schtroumpf; Grandpa Smurf) - En smurf som är äldre än Gammelsmurf och introducerades i Hanna-Barberas tv-serie. Till skillnad från de övriga smurferna figurerar han inte i albumen.
 • Cowboysmurf
 • Doktorsmurf (Schtroumpf Docteur)
 • Fiskarsmurf (Schtroumpf Pêcheur)

Övriga figurer 

 • Johan och Pellevin - titelpersonerna i den tecknade serie som smurferna debuterade i. De träffar smurfarna i fyra av sina album, men figurerar inte i smurfernas egen serie.
 • Homnibus - trollkarl och en av de viktigtaste bifigurerna i Johan och Pellevin-serien. Han är en av Gammelsmurfs äldsta vänner och de två spelar gärna schack tillsammans.
 • Smulan (Puppy; Puppy) - smurfarnas hund, som de fått från Homnibus och som särskilt Babysmurf umgås med.
 • Gargamel (Gnagelram, Winchell) - ond trollkarl vars mål är att utplåna smurferna. Introducerades i det första albumet, och kom sedermera att medverka i de flesta följande.
 • Azrael (Azraël, Morr-Bert, Messick) - Gargamels smurfätande katt. Introducerades som sin husse i det första albumet, och figurerar vanligen alltid tillsammans med honom.
 • Bzzbzz-flugan - smittsam fluga som förvandlade hela smurfbyn till de otäcka och ondskefulla Svartsmurferna. Bzzbzz-flugan är också ansvarig för att ha orsakat Gnällsmurfens gnällighet, då det onda giftet ännu inte helt har gått ur honom. Medverkade i det första albumet.
 • Kroxelikrax - elak jättefågel som muterades av ett av Gammelsmurfs elixir. Medverkar i det femte albumet.
 • Jätten Klompe (Jätten Klosso) - jätte som alltid är hungrig. Gargamel lurar honom att tro att det enda som kan göra honom mätt är en soppa på smurfer. Medverkar i det tionde albumet.
 • Morulf - skurk som förslavade smurferna i ett äventyr med Johan och Pellevin.
Källa: www.wikipedia.se

  Inga kommentarer:

  Skicka en kommentar