söndag 9 januari 2011

ORDSPRÅK - BÖRJAR DE INTE BLI GAMLA, TIDSUTE OCH UTSLITNA

I vårt språk finns tonvis med olika ordspråk som på olika sätt ska fungera som sedelärande, uppfostrande, metaforlika eller tankeväckande. Efter att ha lyssnat på Tengby/Mannheimer en söndagsmorgon började jag fundera. De snackade om att en del ordspråk nog borde inse att de gått ur tiden och inte längre kan betecknas som aktuella. Så är det nog. Många av våra klassiska ordspråk har ett skimmer av överklass kontra underklass över sig. Härska mot lyda. Tro inte att du är något. Stick inte ut för då går det dig illa. Hallå liksom - idag vill vi ju att ungdomar skall ta initiativ och tänka nytt. Utanför boxen tänk är ju något vi lovordar idag. Entreprenörskap är på väg in i skolan med stormsteg. Visst existerar Jantelagen, men jobbar vi hårt så tvättar vi, inom kort, nog tillsammans bort denna idiotiska stämpel.
Här är några exempel på ordspråk som vi nog måste begrava omedelbart om vi ska ge våra ungdomar framtidstro och optimism.
1. Spikar som sticker ut blir slagna -----Hallå....fortsätt våga ha er egen stil. Våga vara annorlunda.
2. Skomakare - bliv vid din läst ------ Du skall ha samma yrke i hela ditt liv. Våga inte tänka nytt för då tror du att du är något speciellt. Idag pratar vi ju om att vi går från " ett yrkesliv till ett liv av yrken ".
3. Den som väntar på något gott kan aldrig vänta för länge ------- Varför vänta för länge. Fånga dagen. Livet är ju trots allt rätt så kort. Se till att förverkliga dina drömmar.
4. Bra karl reder sig själv ------- Man är aldrig bäst ensam. Kamrater och nära anhöriga som ger en stöd är oöverträffat
5. Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket ------- Fast om man aldrig sätter upp höga mål och har ambitioner i livet. hur roligt blir det då?
6. En olycka kommer sällan ensam ------ Men, vadå fatalism?? Inte är det väl detta faktum statistiskt belagt med bevis??
7. Lika barn leka bäst --------Är det verkligen så? Jag tror att olikheter berikar. Detta ordspråk bevarar klassgränser och de gamla socialgrupperna.
8. Ont ska med med ont fördrivas ------Inte konstigt att konflikter består. Att Grannfejden på TV 3 har höga tittarsiffror och att vi svenskar har så svårt att förlåta. Ont skall med gott fördrivas - inget annat.
9. Tala är silver, tiga är guld ----- Är det verkligen så? Är det inte alltid bäst att föra en dialog?
10. Upp som en sol ner som en pannkaka ----- Återigen det där janteiga. Tro inte att det kommer att fortsätta att gå bra - bara för att det går bra nu. Såååå tråkigt!!!

Har jag glömt några andra katastrofala ordspråk som vi tillsammans måste ta död på för att rädda det uppväxande släktet? Kom gärna med kommentarer!!


ommentera gärna!!
Imorgon tänker jag komma med en massa bra ordspråk. Be prepared!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar