onsdag 19 januari 2011

10 KLASSISKA SKOLBÖCKER ATT INTE GLÖMMA

1, DIE TREPPE - tysk klassiker i färgerna röd, grön och blå för olika årskurser. Familjen bodde i Heidelberg och var en extrem heterofamilj med hunden Karo som gemensam nämnare.
2. HEJ MATEMATIK - fanns i flera svårighetsgrader med mer eller mindre fräcka djur på framsidan. En klasskompis som var mindre matematiskt begåvad var trots detta nöjd med att han var kvar i den fräcka " Hajenboken " medan jag harvade i den betydligt svårare, men mindre statushöjande " Giraffen ".
3. BERGVALLS ATLAS - röd och kompakt ytterfodral som min pappa hade som magskydd när han stod i hockeymålet på 40 - talet.
4. HELLO - grymt stereotypisk kapitelbok om engelska företeelser som nog hade varit just engelska för trettio år sedan
5. NU SKA VI SJUNGA - ett försök att sångtextförena oss svenska elever under en tid när vi hellre ville kunna deklamera texter från Sweet, Slade eller Sparks.
6. BIOLOGIBOKEN - sexualkunskapskapitlet var välbesökt
7. SKOLKATALOGEN - vältummat exemplar där de snyggaste tjejerna fick inringningar med skönhetsbetyg ovanför
8. NILS HOLGERSSONS UNDERBARA RESA - det är ett snyggt försök att modernisera svensk geografiundervisning, men det förde också med sig att vi fick genomlida ett landskap i taget, vecka för vecka, under hela år 4. Och stackars den som var sjuk vecka 41 då man gick igenom Medelpad. Då missade man det landskapsdjuret och alla floderna.
9. RELIGIONSBOKEN 1 - 2 - 3 - handlade nästan uteslutande om vad han Jesus gjorde på dagarna och nästan inget om hur vad  andra trodde på i övriga världen.
10. ON Y VA - fransk högstadiebok som var minst lika ärkekonservativ som all annan 70 tals läromedelslitteratur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar