onsdag 14 december 2011

REKTORN LADDAR BATTERIERNA MED EN WEEKEND I BUDAPEST


Jag var nyligen en weekend i Ungern. Närmare bestämt Budapest. En riktigt trevlig stad med följande topp 10 upplevelser:
# Riktigt billigt
# Restaurang Gundel - med i Guide Michelin
# Gulaschsoppan
# Världens näst äldsta tunnelbana
# Alla musikklubbar
# Spabehandlingar till en tredjedel av svenska priser
# Langos
# Varma baden med alla inne och utebassänger
# Guidning kring staden och landets dramatiska historia
# Mäktiga Donau som delar staden i två delar

Budapest är huvudstaden i Ungern. Den består av stadshalvorna Buda och Pest, väster respektive öster om floden Donau. 1873 slogs Buda, Pest och Óbuda samman till en enda stad, innan dess var de tre skilda städer.
Budapest har drabbats av flera stora förstörelser men har återuppstått och har idag en befolkning på omkring 1,7 miljoner. Staden är indelad efter parisiskt mönster i 23 distrikt (kerület) med slottshöjden som första distrikt. Budapest har cirka 2,5 miljoner invånare.

Pest är stadens kommersiella och kulturella centrum. Här finns boulevarderna eller "ringlederna" med en koncentration av parisiska caféer, teatrar och museer. Andrássy út, eller "Andrassyboulevarden" med bland annat Ungerska Statsoperan mynnar ut i Hjältarnas torg där även Konstmuseet finns. Hela området finns idag på Unescos världsarvslista. I närheten finns den stora Stadsparken med bland annat Széchenyi termalbad.
24 februari 2002 öppnades museet/monumentet "House of Terror" på Andrassyboulevarden. Museet visar hur Ungern gick igenom två terrorregimer, först under Tyskland och sedan under Sovjet. Huset på Andrássy ut 60 var Huvudkvartet för båda partier, med fängelsehålor i källaren där man kan bland annat kan besöka Raoul Wallenbergs fängelsecell.
Den stora välkända gågatan Váci utca med Vörösmarty tér tillhör huvudstråket för Budapests affärer, restauranger och caféer. Stora saluhallen är en av de största i sitt slag och välbesökt av turister. Förintelsemuseet är östra Europas första och ligger nära Ferenc körút. I Pest finns även Ungerns parlament samt flera universitet. Mer kända byggnader på Pestsidan är Sankt Stefan-basilikan, Stora synagogan och Stora saluhallen där många turister samlas.
På Budasidan som är mer av historisk karaktär återfinns slottshöjden med kungliga slottet som idag är hem för bland annat Nationalgalleriet. Invid slottet ligger Mattiaskyrkan (Nagyboldogasszony-templom, "Vår frus kyrka") vars äldsta delar härstammar från 1200-talet. Kyrkan var kunglig kröningskyrka och här kröntes den siste konungen av Ungern, Károly (Karl), år 1916. I närheten finns en av de populäraste byggnaderna för turister, Fiskarbastionen. Från bastionen har man en enorm utsikt över hela staden.
Budapest är även känt för sina badhus. Vattnet kommer från varma källor. Romarna byggde de första badhusen, men dessa är numera i ruiner. Europas största badhus heter Széchenyi och ligger intill Stadsparken (Városliget) på Pestsidan. Ön Margitsziget ligger mitt i Donau och har en stor park med varma svavelkällor. Även det kanske mest kända Gellértbadet ligger på sluttningen till Gellertberget. Längst upp på Gellertberget står frihetsstatyn. Stadens mest kända bro Kedjebron, förbinder Budasidan med Pestsidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar