onsdag 7 december 2011

PERSONALVÅRD - YOGAInte alla dagar som vi kör yoga på en skolkonferens. Men, nu var det dags för lite meditativ kroppskontroll. Vi fick till oss en expert på området, Fahreta, och sen körde vi på i 90 minuter. Många av oss var nybörjare och alla övningar var sannerligen inte helt enkla att utföra. Vi började med massagebollar och fortsatte med allt ifrån Solhälsningar till Hunden och Krigaren. Efteråt var man lite småsvettig och kroppen kändes annorlunda på något sätt. Fast lugn och lite mer harmonisk. Som vanligt god stämning när vi på Frida genomför trivselaktiviteter.


Yoga (sanskrit, Pāli: योग, IAST: yóga, IPA[joːgə]) betyder förening av kropp, sinne och själ, och betecknar en samling andliga och kroppsliga tekniker som troligtvis har sitt ursprung i Indusdalen för 3500–2500 år sedan.
Några viktiga grenar inom yogan är rajayoga, karmayoga, kundaliniyoga, jnanayoga, bhaktiyoga och hathayoga.
Rajayoga beskrivs i Patanjalis Yoga Sutras, och räknas som en del av Samkhya-traditionen. Olika aspekter av yoga tas också upp i många andra hinduiska skrifter, exempelvis Veda-skrifterna, Upanishaderna och Bhagavad-Gita.
Hathayoga och dess kroppsövningar, asana, är i Europa den mest kända formen, och många västerlänningar använder ordet yoga synonymt med dessa fysiska övningar. Utövaren strävar efter balans genom meditation (dhyana), andningsteknik (pranayama) och kroppsövningar (asana). Bland de mest kända formerna av hatha yoga återfinns iyengaryoga och ashtanga vinyasa-yoga.

Källa: www.wikipedia.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar