söndag 18 december 2011

FANTOMEN PÅ OPERAN

Kan inte säga att just musikaler är mitt allra främsta intresse, men häromveckan när vi var i Lysekil på weekend så tittade vi på "Fantomen på operan" Visserligen på bio, per länk från Royal Albert Hall, men ändå. Blev riktigt imponerad av både skådespeleri och musik. Här bokar man in en kulturpryl för att frun skall få sitt musikaliska lystmäte uppfyllt och så åker man dit själv. Visst är det kul att utmana sig själv lite och faktiskt upptäcka att man gillar det outforskade mer än vad man initialt hade trott. 


Fantomen på Operan (franska Le Fantôme de l'Opéra) är en roman från 1910 av Gaston Leroux (1868-1927).
Den handlar om en karismatisk (men sinnessjuk) man med ett djävulskt vanställt ansikte, men en änglalikt vacker röst. Han har sin hemliga boning vid en sjö under L'Opéra Garnier i Paris. På operan terroriserar han skådespelarna, men uppvaktar (och förföljer) den unga, vackra och skönsjungande skandinaviska körsångerskan Christine Daaé. Han lyckas driva den latinska operasångerskan La Carlotta, den bästa av sopran-solisterna, till vansinne så att hon en kväll lämnar operan och därmed ger Christine möjligheten att ta över hennes roll. Detta blir dock för mycket för sopranen som, rädd att någon annan ska ta hennes plats, återvänder kvällen därpå.
Men Fantomen, som denne man kallas (hans riktiga namn är Erik dock), kräver att Christine skall få fler huvudroller och galen av kärlek till henne, kidnappar han Christine för att göra henne till sin brud. En ung vicomte, vid namn Raoul de Chagny, tvingas ta upp jakten för att rädda henne.
Sir Andrew Lloyd Webber och Charles Hart gjorde 1986 en musikal av historien. Den har spelats i över 100 städer i 17 länder (däribland på Oscarsteatern i Stockholm). Man uppskattar att den har setts av mer än 70 miljoner människor. Lloyd Webber har också producerat en filmversion, Fantomen på Operan, år 2004. Men den första musikalversionen av boken gjordes redan år 1974, Phantom of the Paradise i regi av Brian De Palma.
Källa: www.wikipedia.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar