söndag 9 oktober 2011

NYA HÅRDARE SEKRETESSFÖRSLAG

Starkare sekretess för elever 

http://www.good-english.se/Sve/shred1.gif

Idag överlämnas utredningen Skolans dokument - insyn och sekretess (SOU 2011:58) till utbildningsminister Jan Björklund. Utredare har varit före detta justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren. Utredningen föreslår bl.a. ett starkare sekretesskydd för elever i grundskola, gymnasieskola och på fritidshem.
Den utökade skyldigheten att dokumentera uppgifter om elever, exempelvis i individuella utvecklingsplaner, har gett anledning att överväga ett utökat sekretesskydd.
Den individuella utvecklingsplanen ska vara ett viktigt instrument till stöd för elever och föräldrar. För att planen ska fylla sitt syfte är det viktigt att det inte råder någon osäkerhet i frågan om uppgifter i den omfattas av sekretess eller inte.
Utredningen har sett över vilka uppgifter som finns i individuella utvecklingsplaner, åtgärdsprogram och andra dokument i skolan. Behovet av sekretess har bedömts också för uppgifter i lärares dokumentation för betygssättning, uppsatser och andra elevarbeten.
- Det är viktigt att slå vakt om den öppenhet som finns inom skolväsendet. Samtidigt måste behovet av integritetsskydd för barn och ungdomar beaktas. Vid avvägningen mellan insyn och sekretess måste man också tänka på att insynen bidrar till en ökad rättssäkerhet, säger Nils-Olof Berggren.

Utredningens förslag i korthet:

  • För uppgifter om enskilda elevers personliga förhållanden i individuella utvecklingsplaner, där ingår de skriftliga omdömena, och åtgärdsprogram föreslås ett starkare skydd. Med ett så kallat omvänt skaderekvisit blir utgångspunkten att uppgifterna är hemliga.
  • Starkare skydd föreslås också för vissa uppgifter i elevstödjande verksamhet. Här ska gälla samma skydd som för vissa uppgifter inom elevhälsan.
  • Nya sekretessbestämmelser som harmoniserar med dem som gäller för skolan föreslås för fritidshemmet.
  • Sekretesskyddet för känsliga uppgifter föreslås också utökas till att omfatta uppgifter som gäller mottagande i grundsärskolan och om en elevs tillhörighet till målgruppen för gymnasiesärskolan.
  • För friskolor och fristående fritidshem föreslår utredningen nya tystnadspliktsregler som så långt som möjligt motsvarar den sekretess som föreslås för motsvarande verksamheter med offentlig huvudman.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar