måndag 3 oktober 2011

CURLINGFÖRÄLDER DEL 1

Curlingföräldrar och curlingbarn är ett sentida begrepp, lanserat av den danske psykologen Bent Hougaard, där föräldrarna i allt större omfattning lägger sig i sina barns liv och utveckling. Det svenska namnet kommer ifrån att, likt spelarna på en curlingbana sopar föräldrarna vägen före barnet i livet. Föräldrarna vill att barnen ska ha det bra och tryggt och lägger ner mycket ansträngning på att ordna för barnen. De skjutsar barnen istället för att låta dem åka buss och får dem inte att delta i hushållsarbetet. Kritiken mot dessa föräldrar går ut på att barnen är vana vid att ha det bra och tryggt och får svårt att klara sig själva senare.

Källa: Wikipedia

Har du barn och är hyfsat välutbildad? Hårt arbetande, lite stressad och ganska ambitiös? Är du beredd att göra allt för att dina barn ska ha det bra?
Risken är överhängande att du är en curlingförälder. Begreppet myntades av den danske psykologen Bent Hougaard som i vredesmod skrev debattboken Curling-forældre og Service-børn. Sedan dess vet hela Danmark hur den här nya typen av förälder är.
En curlingförälder är en mamma eller pappa som vill sitt barns absolut bästa och är beredd att gå långt för att se till att det blir så. Barnet ska ha det bra. Roliga aktiviteter, pedagogiskt dagis, bra skola, stimulerande kompisar, utvecklande fritidsaktiviteter och så vidare. Inget ska hindra framskridandet och om det ser ut att finnas hinder i vägen så rycker curlingföräldern ut med sopborsten på isen.
Den kommer in och röjer på dagis, i skolan, bland kompisarna, i idrottsklubben. Eller så flyttar föräldrarna helt sonika sitt barn till en annan skola.
Problemet är, menar Hougaard, att den här föräldratypen har svårt att se att barnet ingår i ett kollektiv på dagis, i skolan och bland kompisarna.
Kanske är curlingföräldrarna framför allt vi 60-talister som är så färgade av 1980-talets satsa-på-dig-själv-kampanj. Klart att vi fullblodsindividualister satsar på våra telningar också. Efter långa arbetsdagar vill vi bara vara goda föräldrar som gör roliga saker och är snälla mot barnen. För att snabbt få undanstökat disk och matlagning begär vi aldrig att de ska hjälpa till. ”Barnen får för litet motstånd”, väser Hougaard och varnar för att vi håller på att fostra lata, luststyrda människor som hyser föga respekt för sin omgivning.

Källa: www.svd.se
http://2.bp.blogspot.com/_MYp9nhb3ljQ/TS9437_rGXI/AAAAAAAADMY/Rw8uh8t_Kc8/s1600/DSC09859.JPGhttp://media.pointblog.se/UserImages/SE/BlogPostImages/100005853/ac92aaa587704d19ac86e57d9b1f28e4_100005853.jpg_600x600.jpg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar