tisdag 11 oktober 2011

ARVIDSJAUR VANN I ÅR IGEN - SVERIGES BÄSTA SKOLKOMMUN!!!

Arvidsjaur Sveriges Bästa skolkommun andra året i rad

http://www.maf-ark.se/plugins/case/data/b28dab824d5da662fe09c06e7a3e9d44.jpg

På internationella världslärardagen presenterades för tionde året i rad vinnaren i Lärarförbundets rankning Sveriges Bästa skolkommun. Rankningen är den bredaste i sitt slag och baseras på 14 kriterier från förskola till övergången mellan gymnasium och högskola.
Vinnare 2011 är Arvidsjaurs kommun i Norrbotten, som vinner för andra året i rad. Priset delades ut vid en ceremoni på Medelhavsmuseet i Stockholm.

- Vi gratulerar både lärare, elever och Arvidsjaurs alla innevånare till en skola med hög kvalitet. Att vinna två år i rad är ett styrkebesked som visar att både lärare och ansvariga politiker tar stort ansvar för sin kommuns framtid, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

- Det känns jättekul att för andra året i rad vinna utmärkelsen. Det visar att vi lärare håller rätt pedagogisk kurs i Arvidsjaur. Nu väntar vi på att arbetsgivaren ska ta sitt ansvar och ge våra medlemmar lön efter prestation som avtalet säger istället för att som nu ge minsta möjliga påslag, säger Ulrik Bylander avdelningsordförande för Lärarförbundet i Arvidsjaur.

Årets rankning är den tionde i ordningen och en genomgång av tidigare vinnare visar att kommuner som har satsat på en hög andel behöriga lärare och hög lärartäthet också har nått höga elevresultat vilket har givit topplaceringar. Men trots att parterna är överens om att goda resultat ska visa sig i lärarnas lönekuvert verkar inte lärarna i dessa kommuner premieras.

- Om kommunerna inte tar sitt ansvar för att ge lärare bra betalt när de skapar goda resultat i skolan står vi inför en allvarlig situation. Vi går mot en av de tuffaste avtalsrörelserna där lärarna måste se att arbetsgivarna är beredda att satsa, säger Eva-Lis Sirén.

Emmaboda kommun i Småland utsågs samtidigt till Årets Skolförbättrare. De har klättrat från plats 220 till plats 25 i rankingen, och därmed förbättrat sin position mest sedan förra året.

- Emmaboda har gjort en mycket stark upphämtning och har kraftigt stärkt sina resultat både i grundskolan och i gymnasiet. Trots det ligger lärarnas löner still med en utveckling långt under snittet, säger Eva-Lis Sirén.


Årets 15 bästa skolkommuner (förra årets placering inom parentes):
1. Arvidsjaur (1)
2. Lomma (6)
3. Piteå (2)
4. Hammarö (30)
5. Lund (4)
6. Luleå (5)
7. Karlstad (18)

8. Tjörn (11)
9. Sölvesborg (53)
10. Överkalix (21)
11. Umeå (25)
12. Pajala (8)
13. Norsjö (10)
14. Storuman (45)
15. Höganäs (95)


All information om rankningen finns på Lärarförbundets webbplats www.lararforbundet.se/bastaskolkommun.
Där finns både en fullständig rikslista över alla kommuners placeringar inklusive kriterier, samt listor uppdelade efter län.

För kommentarer kring resultatet för varje kommun kontakta Lärarförbundets lokalavdelning i respektive kommun. Kontaktuppgifter finns på www.lararforbundet.se.

Fakta om rankningen Bästa Skolkommun:

Rankningen Bästa Skolkommun omfattar Sveriges samtliga 290 kommuner och är genomförd av Statisticon för Lärarförbundet. Den bygger på statistik från SCB och Skolverket, samt statistik gemensamt framtagen av Lärarnas Samverkansråd och arbetsgivareorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Syftet med utmärkelsen är att sätta fokus på de kommuner som framgångsrikt satsar på skolan och att uppmuntra dem till att fortsätta prioritera skola och utbildning. Genom att lyfta fram de positiva exemplen vill Lärarförbundet utmana de kommuner som inte lyckas lika väl. Utmärkelsen delas ut varje höst, i år för tionde gången.



Källa: www.lararforbundet.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar