fredag 20 januari 2012

GÖKBOET - EN FANTASTISK FILM

Vi människor går ofta på tradition och invanda mönster. Vi vet vad vi har eller kan och vill ganska så ogärna tänka annorlunda och nytt.

Randall Patrick McMurphy (Jack Nicholson) tror att han kan komma ifrån det hårda arbetet i fängelset genom att spela galen. När han hamnar på ett mentalsjukhus försöker han liva upp stämningen genom att spela kort och basket med de andra patienterna. Sådana påhitt tycker inte Syster Ratched (Louise Fletcher) om och det hela utvecklas till ett katt-och-råttaspel mellan McMurphy och Syster Ratched där den ena ständigt försöker övervinna den andra.

Om filmen

  • Filmen hade svensk premiär 26 februari 1976 på biografen Cinema i Stockholm.
  • I Sverige gick filmen i över 10 år, det vill säga till vintern 1986/1987 på biograferna i Stockholm, vilket är ett svenskt rekord.
  • Ken Kesey, författaren av förlagan, tyckte så illa om manuskriptet till filmen att han vägrade se den. Han ville att Hövding Bromden skulle vara berättare, precis som i boken.
  • Gökboet var den andra filmen att vinna alla stora Oscarstatyetter; Bästa manliga huvudroll (Jack Nicholson), Bästa kvinnliga huvudroll (Louise Fletcher), Bästa regi, Bästa film och Bästa filmmanus.
  • "If he's crazy, what does that make you?"
Källa: www.wikipedia.se
http://www.filmpunkten.se/bilder/c1582.jpg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar