lördag 16 juli 2011

ROMEO & JULIA - DEN BORDE ALLA UNGDOMAR SE

Vi fick ett infall under vår Stockholmsvistelse. Ingen av oss hade någonsin varit på Dramaten. Och trots en synnerligen ljus sommarkväll stegade vi in på biljettkontoret och fick oss ett par " sista minuten " biljetter. Här skulle det inmundigas kultur - det var nämligen "Romeo & Julia " på scenprogrammet. En pjäs vi faktiskt aldrig sett förr.
Vilken kväll det blev. Bara att stega in på Dramaten och få uppleva atmosfären var värt hela entréslanten. När dessutom pjäsen var en riktig höjdare så steg helhetsintrycket till höga höjder. Visst, ,jag hade ju koll på handlingen, men att den skulle vara så aktuell 400 år efter sin skapelse var imponerande. Och dialogen - så spänstigt modern trots fyra sekel på nacken. Människan har nämligen inte lärt sig så mycket om konflikter sedan dess. Detta är ett faktum som skolungdomar borde få uppleva. 
Heja - Trollhättans Kulturbyrå - ni möjliggör!

 
Lite Wkipediafakta:
Romeo och Julia (originaltitel The Most Excellent and Lamentable Tragedy of Romeo and Juliet), är ett skådespel från 1595-96 av William Shakespeare. Romeo och Julia är ett av Shakespeares mest kända skådespel, och grundhistorien är välkänd även hos många som inte är särskilt bekanta med Shakespeares pjäser.







Pjäsen är en tragedi om ett ungt kärlekspar från två olika adliga familjer i Verona, Montague och Capulet. Familjerna skulle aldrig låta dem träffas och att de skulle få gifta sig är en total omöjlighet, då släkterna ligger i fejd. Så paret ingår ett hemligt äktenskap, vilket de hoppas ska leda till att de två släkterna försonas. Men Romeo hamnar i strid och måste lämna Julia. Men de bestämmer sig sedan för att de ska rymma. När Romeo åkt möter Julia munken som vigde henne och Romeo. Munken ger Julia en dryck som får henne att verka död i två dygn. När Romeo kommer till Julia så tror Romeo att Julia är död, och då tar han livet av sig bredvid henne. Julia vaknar sedan upp, men när hon finner sin Romeo död bredvid henne så tar hon också sitt liv. Pjäsen slutar med orden: "For never was a story of more woe/ Than this of Juliet and her Romeo" Det betyder ungefär: "Ingen saga kan ett sorgligare slut få/ Än den här om Julia och hennes Romeo". Och sen dör de bredvid varandra.

Det svenska uruppförandet av pjäsen skedde 5 augusti 1776 på Egges teater i Norrköping - en 18 meter lång träbarack vid nuvarande Tyska torget. Pjäsen följde inte helt det engelska originalet, men det var första gången som Shakespeare spelades i något nordiskt land. Det dröjde till 1819 innan någon Shakespeare-pjäs sattes upp i Stockholm, nämligen Hamlet.
 I modern tid har historien använts i succé-musikalen West Side Story.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar