fredag 22 juli 2011

ALLT FLER LÄRARE UTSÄTTS FÖR VÅLD I SKOLAN

Varje dag utsätts i snitt en lärare i Sverige för våld från en elev. Det visar statistik från Arbets­miljöverket. Nu vill utbildningsminister Jan Björklund ändra reglerna.

En tioårig pojke slår en assistent i huvudet med tillhygge. Personen får föras till sjukhus med ansiktsskador och minnesluckor. Det är bara ett exempel på det allt grövre våld som förekommer i skolan. TT har sammanställt antalet tillbud som rapporterats in till Arbetsmiljöverket under första kvartalet 2011. Där finns 82 uppenbara fall där lärare på arbetsplatsen blivit utsatta för fysiskt eller psykiskt våld från elever. Det är i snitt en händelse varje skoldag, men sanningen är förmodligen värre än så


.


– Min bedömning är att problemet är stort och ännu värre än vad som framgår av statistiken. Jag tror att en del lärare tycker att det är genant att anmäla att man trakasseras av elever, säger Jan Björklund (FP) till TT.
Tanken är att tillbuden också ska polisanmälas – något som dock sällan sker. Annie Runhammar, arbetsmiljöinspektör med mångårig erfarenhet i ämnet, ser en tydlig tendens.

– Framförallt blir våldet grövre. Det förekommer vapen och det är vanligare att elever ger sig på lärarna verbalt eller med nävarna. En elev som var arg på en lärare tog fram en bild på sig själv i mobilen där han står med vapen och sade "Det här gäller dig".
Angreppen sker också på nya arenor, via sociala medier och internet. Samtidigt finns en rädsla för att anmäla händelserna, inte bara på grund av genans. Oro för att förlora jobbet och påtryckningar om att inte ge skolan dåligt rykte, vilket kan påverka negativt i konkurrens med andra skolor, gör att den utsatte tiger.
– Jag har stött på ett flertal medlemmar som valt att lämna yrket, berättar Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.
Björklund vill nu komma till rätta med problemet genom en rad olika åtgärder.
– Dels så krävs det att lärare får mer legala befogenheter att ingripa i form av olika sanktioner, sedan är det förebyggande åtgärder. Nu inför vi också i den nya skollagen att man får rätt att flytta eleven. Tidigare har man bara fått göra det om föräldrarna ger godkännande.

Men bland andra Metta Fjelkner är tveksam till en sådan lösning.
– Det är bra att det finns legala befogenheter men det ska inte behöva gå så långt. Eleven kanske tar med sig problemet till nästa skola.
– Det bästa sättet är tydligt ledarskap och att ge fullt stöd för att det här inte är acceptabelt, säger hon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar