onsdag 1 februari 2012

MELLANDAGSBESÖK I STOCKHOLM OCH MUSIKALEN HAIR


Var och tittade på musikalen Hair nyligen. Fick tag i de absolut sista minuten biljetterna vid Stadsteatern. Rena vrakpriset. Men, vilken föreställning det blev. Helt otroligt bra. Full fart, bra musik, grymt bra skådespeleri och en scenmiljö som man imponerades av.
Jag kan verkligen rekommendera denna föreställningen om ni befinner er i huvudstaden. Den i särklass bästa musikal jag någonsin sett.
Skolan fick sig en rejäl känga. Hippiekulturen tyckte, som så många andra, att skolan bara vill likrikta, skapa gemensamma normer och en smak av " think inside the box ". Något för oss att ta till sig.
Age of Aquarius, Let the Sunshine In, I Got Life…
Absolut odödliga är låtarna i den största rockmusikalen av dem alla, Hair. Om ett
gäng unga hippies i New York i slutet av 60-talet som gör fingret åt vuxenvärldens
normer och begränsningar. Revolt, fritt sex, droger och fred på jorden
– allt är möjligt …
Ronny Danielsson regisserar originalversionen av Hair som hade urpremiär 1967 i New York.
Redan året därpå togs den upp på Broadway och fick även sin Londonpremiär på West End.
I Stockholms stadsteaters version är både text och sång på svenska.

Hair - "the Tribal Love-Rock-Musical", är en musikal om hippiekulturen och flower power-generationen. Den skrevs av James Rado och Gerome Ragni med musik av Galt MacDermot. Urpremiären ägde rum i New Yorkoff-Broadwayscenen, Joseph Papp's Public Theater, den 17 oktober 1967. I april 1968 flyttade den till Broadway, Biltmore Theatre, där den spelades i 1750 föreställningar. Hair var den första musikalen i teatervärldens historia att flyttas från off-Broadway till Broadway.
Musikalen vållade stor uppståndelse när den kom på grund av dess budskap, sexuell frihet, antirasism och droger. Men också på grund av att skådespelarna var helt nakna i slutet av akt 1. Något som blev ett rättsärende då föreställningen lämnade New York.
Musikalens har många välkända låtar såsom "Aquarius", "Easy to Be Hard", "Good Morning Starshine" och "Let the Sunshine In".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar