söndag 19 februari 2012

LINJE LUSTA PÅ STADSTEATERNTar alltid chansen att gå på teater när vi år i Stockholm. En timma innan föreställning kan man köpa 
"Sista Minuten" biljetter. Den här gången blev det "Linje Lusta". Helnöjd!

Stella och Stanley bor i en trång tvårummare. Stanley är en pokerspelande kvinnokarl och suput men Stella är kär, gravid och överseende. Från ingenstans kommer Stellas syster Blanche på besök. I hennes kritiska ögon finner Stanley verkligen ingen nåd. Stanley själv avskyr Blanche men är samtidigt attraherad av henne…
Linje Lusta är en av 1900-talets stora klassiker om åtrå, hat, självbedrägeri och lögn. Tennessee Williams är en av Amerikas största dramatiker. Linje Lusta är en av hans mest kända pjäser och gav honom Pulitzerpriset 1948. Sju år senare fick han Pulitzerpriset för Katt på hett plåttak.

Linje Lusta är en amerikansk dramafilm från 1951, regisserad av Elia Kazan och med Marlon Brando och Vivien Leigh i de ledande rollerna. Filmen bygger på Tennessee Williams pjäs med samma namn. Filmen hade svensk premiär den 13 februari 1952.

Handling 

Blanche och Stella DuBois växte upp på plantagen Belle Rive. Stella har lämnat den, flyttat till New Orleans och gift sig med Stanley Kowalski. Han är självisk, opolerad och brutal men Stella finner sig i det och de är lyckliga tills hennes syster Blanche anländer. Blanche har förlorat gården pga skulder, hon dricker rätt mycket och är psykiskt skör.

Källa: www.wikipedia.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar