tisdag 6 mars 2012

PENNVÄSSAREN - HAR DEN GJORT SITT SNART?

http://www.gullbergs.se/ProductImages/40-91-010/4091010/1/600x600/Pennv%C3%A4ssare-bordsmodell-plast.jpghttp://www.creativica.se/myshop/myshop_images/PRID_3183_im_537695.jpghttp://frktjatlund.blogg.se/images/2007/chicago_1182606173_363603.jpg
En pennvässare (även pennformerare) är ett kontorsredskap som används för att vässa pennor, det vill säga skala av pennan så att pennspetsen blir synlig, vass och lättare att skriva med. Företrädesvis används den till blyertspennor, men även kajalpennor och färgpennor av trä. Det finns både manuella och elektriska pennvässare. Pennvässare kan vara gjorda av olika material till exempel plast och metall och kan variera i storlek och färg. Det första patentet söktes 1828.

INDIVIDNIVÅ
Fördelar: Man kan använda en penna längre om man vässar den istället för att slänga den när spetsen gått av.
Nackdelar: Väldigt jobbigt att veva på veven eller pennan, beroende på hur pennvässaren ser ut.
Elektriska pennvässare "käkar" pennor istället för att vässa dem, vilket kan vara slöseri på pennor.
SAMHÄLLSNIVÅ
Fördelar: Den har gjort stora under inom skolvärlden där den använts för att återanvända pennor där spetsen gått av. Den är helt miljövänlig, med undantag av de elektriska pennvässarna.
Nackdelar: Det tar tid att vässa pennan och på grund av det kan man förlora mycket arbetstid i längden.
Det bildas ett avfall från pennorna som måstes tas hand om.
FRAMTID
Pennvässarens framtid ser mörk ut då stiftpennor, kulspetspennor och datorer börjar ersätta blyertspennan, som är den enda pennan som kan vässas i en pennvässare. Dör blyertspennan ut så dör även pennvässaren ut.

Källa: www.wikipedia.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar