fredag 9 mars 2012

ENERGIDRYCKER - JAG ÄR MYCKET MISSTÄNKSAM

Här följer en liten, men ack så oroande aspekt i dagens samhälle. 
Man kan förfasas över mycket som medelålders rektor. Fast jag tror att jag är både ganska liberal och med en relativt tillåtande attityd kring mycket av ungdomskulturen. Energidryckerna är dock en fråga som oroar mig mycket. De används på fel sätt, för mycket, för ofta och har inte goda effekter på kroppen. Dessutom kostar de stora summor för våra ungdomar. 
På senare tid använda även energidrycker i totalt felaktiga sammanhang där de blandas ihop med till exempel läkemedel eller andra substanser för att nå rus alternativt andra tveksamma effekter. Föräldrar - se upp!

Energidryck är en läskedryck vilken marknadsförs för att pigga upp den som dricker mentalt och fysiskt i jämförelse med en "vanlig" läskedryck. Den innehåller ämnen som koffein, taurin, ginseng och glukuronolakton vilka anses ge en uppiggande effekt. De flesta energidrycker säljs i 250 ml-burkar.
Överläkare Kai Knudsen på Sahlgrenskas intensivvårdsavdelning i Göteborg hävdar att "mycket tyder på att energidryckerna inte är ofarliga", och har beskrivit symptom som hjärtflimmer, ångest och oro, och i vissa fall också muskelkramper . Efter rapporter om överdriven konsumtion bland unga har vissa butikskedjor infört åldersgräns för köp av energidrycker.
Källa: www.wikipedia.se

Lista med olika energidrycker 


energidryck_64160369.jpg


    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar