onsdag 12 oktober 2011

SPELUTVECKLING . INGET ATT VARA RÄDD FÖR

Dataspelens framtid i skolan


Dataspel kan bli ett framtida inlärningsverktyg i skolan. Det vill spelutvecklare på högskolan i Skövde iallafall jobba för
Det är tionde gången i ordningen som Swedish Game Conference arrangeras i Skövde, där elever, lärare och spelutvecklare möts.

Spel som kan läraDen första dagen ägnas åt underhållningsspelen, men under konferensens andra dag koncentrerar man sig på den andra biten av spelmediet - spel som kan lära och utveckla människan.
Fredrik Andreasson är spelutvecklare och håller i en av programpunkterna och han är av åsikten att dataspelen kan göra nytta i skolan.
– Jag kommer prata om den häftigaste kraften som människan har och det är leken - om hur man kan använda leken genom spel och göra skolan till en bättre plats, förklarar han.

Viktigt verktyg
Han tror att spel kan bli ett verktyg som både elever och lärare kan ha nytta av.
– Om vi tittar på till exempel matematik så kan ett spel vara ett verktyg för lärarna. Så fort någon skriver in ett svar i datorn så svarar den om det är rätt eller fel. Då behöver lärarna inte lägga någon tid på rättning.
Fredrik Andreasson menar också att man kan använda sig av det kontextuella lärandet i spel.
– En uppgift kan till exempel handla om att Kalle har två snörbitar och ska mäta detta. I ett spel blir du själv huvudpersonen som ska mäta bitarna och då kan man svara på den ulitmata frågan - varför ska jag lära mig det här? För det kan vi inte nu, fortsätter han.

Hoppas på framtiden
 Än så länge så finns inte den här formen av spel ute i skolorna, men Fredrik Andreasson tror att de snart kan bli verklighet.
– Överallt i Sverige satsar skolorna på att alla elever ska ha en egen dator. Nu gäller det att få alla elever i Sverige att förstå vad de ska använda datorn till.
Tror du att det kommer att få genomslag i skolan och undervisningen?
– Det finns alltid motstånd. Framför allt från bokförlagen, men de måste så småningom inse att det finns nya och bättre sätt att lära sig saker på, avslutar Fredrik Andreasson.

Källa: www.sr.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar