onsdag 17 augusti 2011

TILLVARA BARNENS TEKNIKINTRESSE


Norbert Andersson: Tillvarata barnens teknikintresse

Ännu ett paket med förslag på hur vi ska få fler ungdomar att välja teknisk eller naturvetenskaplig utbildning är på väg mot papperskorgen. Teknikdelegationens rapport "Vändpunkt Sverige" ligger sedan ett år på regeringens bord och samlar damm.
Norbert Andersson, tf chefredaktör.
Norbert Andersson, tf chefredaktör. Foto: Jörgen Appelgren

Varken utbildningsminister Jan Björklund eller hans ansvariga tjänstemän visar något större intresse för att genomföra delegationens förslag.
Förklaringen att det har kommit val emellan och en massa andra utredningar, säger något om departementets engagemang.
Teknikdelegationen anser att det låga intresset för matte, teknik och naturvetenskap inte är ungdomarnas fel. Ansvaret ligger på oss vuxna, och inte minst på skolväsendet, som enligt Teknikdelegationen "i dag inte klarar av att leva upp till de högt ställda kraven".
Det är inte så att barn har en aversion mot teknik som skolan måste ta itu med.
Tvärtom. Den som i torsdags i förra veckan hade vägarna förbi plattan nedanför Kulturhuset i Stockholm kunde se hur nio-tioåriga barn med liv och lust konstruerade robotar och andra fantasifulla konstruktioner utifrån skrotad hemelektronik och köksmaskiner.
Inte minst tjejerna var oerhört aktiva och fokuserade.
Någonstans från den åldern upp till tonåren går detta teknikintresse förlorat. Och det är sannerligen inte barnens fel.

Om regeringen nu ogillar de åtgärder som Teknikdelegationen föreslår, som obligatorisk fortbildning av lärare, bör den snabbt komma med andra initiativ.
Och då självklart involvera oppositionen. Det krävs en överenskommelse över blockgränserna för att få bestående förändringar i skolan.
Frågan gäller inte bara näringslivets behov av tekniker om tio, tjugo eller femtio år.

Det handlar även om att fortsatt bana väg för nya innovativa teknikföretag.
Och inte minst ger ökade kunskaper om teknik, matte och naturvetenskap större möjligheter att förstå och påverka ett allt mer komplicerat och teknikfyllt arbetsliv och samhälle - oavsett vilken yrkesbana man väljer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar