Reinfeldt: Skolan förblir kommunal
Inför valet 2010 lovade regeringspartierna att effekterna av kommunaliseringen av skolan skulle utredas. Men ännu har ingen utredning kommit - och nu kräver Lärarnas riksförbund Moderaterna på besked i frågan. Ett förstatligande av skolan är inte aktuellt, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt.
- Vi har en överenskommelse i regeringen om att förbättra för lärarna, vi genomför det kanske reformtätaste år vi sett på skolans område 2011-2012. Men vi har ingen överenskommelse om att återförstatliga lärarkåren, säger Reinfeldt till TT.Han kan inte säga när den aktuella utredningen, som regeringen lovat om effekterna av att kommunerna tog över ansvaret för skolan, ska starta.
- Det får Jan Björklund svara på, säger han.
Utbildningsminister Jan Björklund anser att det är ”uppenbart” att problemen för skolan ökat efter kommunaliseringen, med försämrade skolresultat och sjunkande status för läraryrket.
- Jag menar att kommunaliseringen av svensk skola har varit ett misslyckande, så jag är enig med Lärarnas riksförbund, säger till TT.
Björklund lovar att en utredning om kommunaliseringen ska startas ”i vinter”.
- I och med att vi har så olika utgångspunkter så har det tagit lite tid att enas om direktiven mellan partierna i regeringen. Men min bedömning är att vi är nära mål och att en utvärdering kommer i gång under vintern.
Frågan splittrar regeringen, eftersom Folkpartiet är ensam i alliansen om att kräva ett återförstatligande av skolan. Och Björklund tror att frågan blir central inför valet 2014.
- Det är korrekt att vi har en överenskommelse om att huvudmannaskapet inte ska ändras inom denna mandatperiod, men jag ser framför mig att det här blir en stor fråga när vi ska diskutera valplattformen för nästa mandatperiod i alliansen.
- Kommunerna har inte klarat av sitt ansvar för skolan, det är helt uppenbart, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.
Förbundet har - med stöd av Folkpartiledaren Jan Björklund - krävt att staten ska återta ansvaret för skolan.
- Sverige sjunker i de internationella rankningslistorna, lärarna har nästan lägst lön i hela OECD-området och skillnaderna mellan skolor är enorma, säger Metta Fjelkner.
Framförallt är det socialt och ekonomiskt utsatta områden som drabbas, anser hon.
- I dag spelar det väldigt stor roll var ett barn föds geografiskt, i vilken etnisk och social miljö. Vi har till och med visat att föräldrarnas ekonomi spelar roll för barnens lärande.
Hon efterlyser ett tydligt ställningstagande från Moderaterna i frågan under den pågående partistämman.
- Regeringen och riksdagen har skärpt den statliga kontrollen över skolan, när det gäller skollagen och myndighetstillsyn. Men staten måste kliva in och ta ansvar för finansieringen av verksamheten, så att skolan får möjlighet att kompensera elever som av olika skäl inte har möjlighet att nå sin fulla potential.
Tolv procent av eleverna som går ut årskurs nio saknar i dag behörighet till gymnasiet.
- När kommunerna inte klarar av att lösa detta på 20 år så måste staten kliva in och ta ansvar för elevernas rätt att få det de har rätt till enligt skollagen, säger Metta Fjelkner.
Källa: www.dn.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar