Skolmåltider
Mat och måltider är centrala i våra liv, som njutning, som mötesplats och kulturbärare. Matvanorna har också stor betydelse för hälsan, såväl för barn som för vuxna. Bra mat och fysisk aktivitet är viktigt för att barnen ska vara pigga och ha lättare att leka och lära.
Skolan har enastående möjligheter att på ett positivt och naturligt sätt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos våra barn. Hem och familj har det grundläggande ansvaret, men eftersom de flesta barn äter många av sina måltider utanför hemmet påverkar andra vuxna också barnens matvanor.
Om skolledare samverkar med kostchef och/eller kock har finns stora möjligheter att påverka att eleverna äter av maten och trivs i restaurangen. Ett särskilt informationsmaterial till skolledare hittar du till höger på sidan.
I den nya skollagen som trädde i kraft 1 juli 2011 ställs krav på att skollunchen inte bara ska vara kostnadsfri utan även näringsriktig. Kravet gäller enbart grundskolan. Läs mer i länken till höger.
Råd om Bra mat i skolan
Livsmedelsverkets råd om bra mat i förskolan och skolan är till för att främja hälsosamma matvanor genom stöd till alla som arbetar med maten i förskolan eller skolan. Till höger finns länkar till råden och till vår webbutik, där de kan beställas i tryckt form.
Råden baseras på barns näringsbehov, näringsinnehåll i olika livsmedel och de matvanor vi har i Sverige. Råden visar hur man kan sätta ihop en meny som säkerställer att barnen får i sig tillräckligt med näring.
Om man följer råden får man en hälsosam sammansättning på maten och ett bra innehåll av vitaminer och mineraler. Men vi vill betona att man kan äta hälsosamt på flera sätt. Även om man inte följer alla råd är det möjligt att sätta ihop en matsedel med bra näringsinnehåll som uppfyller skollagens krav, men det är då viktigt att kompensera för de ändringar man gör och göra en egen näringsberäkning.
Väljer man till exempel att utesluta kött får man ersätta köttet med andra källor till järn och protein, och vill man servera standardmjölk i stället för lättmjölk kan man minska på andra livsmedel som bidrar med mättat fett, till exempel korv och köttbullar. Läs mer om det via länken till höger.
Bra principer för maten i skolan:
- Ta bort godis, bakverk, läsk och snacks från skolans kafeteria/kiosk eller automater.
- Servera endast vatten och lättmjölk som måltidsdryck till skollunchen.
- Se till att det finns färskt kallt vatten att dricka för den som är törstig på rasten.
- Lägg schemat så att alla elever får en chans att äta lunch i lugn och ro.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar