lördag 31 mars 2012

WORLD MATH DAY - SÅ BRA!

För några veckor sedan deltog flera av våra klasser i World Math Day. Dagen föregicks av en träningsperiod för att till sist övergå i tävlingsform.
Tänk dig att du sätter på datorn och loggar in på tävlingens hemsid. Vips så dyker det upp en kille från Sydafrika som vill tävla i multiplikationstabellen mot just dig. Och en tjej från Malaysia. Plus en kille från Kanada. Ni fyra testar och jämför era mattekunskaper och får olika poäng. Du klickar in på nytt och hittar nya kamrater runt om i världen. Superkul och oerhört lärande.
Nu laddar vi för European Math Challenge i maj. Det duger gott med tävlingar mot Bosnien, Portugal och Makedonien också, På köpet lär man sig matte! En schysst bonus!

fredag 30 mars 2012

A DAY AT THE RACES - ÅBY MED FRIDASKOLAN

















Torsdagen den 22 mars var det många debutanter på Åby. Inte bland hästarna utan bland åskådarna. Personalen på Fridaskolan i Trollhättan hade chartrat en buss och åkt ner till torsdagstävlingarna på Mölndals travmecka Åby! Efter en intervju i bussen med travoraklet Fredrik H. Larsson, som förklarade de grundläggande begreppen inom sporten på ett ytterst pedagogsikt vis, så var det dags för tävling. Det gällde att kunna travord. Många visade framfötterna och vann fina klädpriser.
Dessutom serverades det Bullens pilsnerkorv på bussen till mångas oförställda glädje.
Väl framme vid travet var förväntningarna höga. Det spelades, tjoades, hoppades, segerjublades, klagades på trötta kusar och planerades för nya insatser.
Vi hade kul och det var ett trött, men nöjt gäng som åkte hemåt i marsnatten. Några påtagligt rikare - andra med mer besvikna miner och tommare plånböcker.

onsdag 28 mars 2012

20 STATIONER
















20 stationer i Tingvallahallen! Svettigt!Handboll, brottning, basket, militärövningar, hopprep, lianer, fotboll, innebandy, step up, plintar och räck. Vi övade motorik, kroppskontroll och balans. Alla slet och kämpade!



tisdag 27 mars 2012

söndag 25 mars 2012

DET FINSKA SKOLUNDRET

Hemligheten bakom det finländska skolundret = Att rektorerna kan förlita sig på att vilken ny regering som än väljs så kommer inte skolan att förändras radikalt.
Dagens Nyheter

KLICKA PÅ LÄNKEN FÖR ATT KUNNA LÄSA MER

KÄLLA: www.dn.se
http://europa.eu/about-eu/countries/images/finland_map.gif

lördag 24 mars 2012

SINGLE LOOP AND DOUBLE LOOP LEARNING

Lärande kan kategoriseras utifrån hur pass genomgripande det är för individen, gruppen eller organisationen. I den teori om loop-lärande som Argyris och Schön utvecklade på 1970-talet görs en indelning i tre typer av lärande (Granberg & Ohlsson, 2007).

Single loop-lärande uppstår när man korrigerar fel och oregelbundenheter så att man kan fortsätta göra det man gjort tidigare, fast bättre.

Double loop-lärande är inte enbart en korrigeringsprocess, som single-loop-lärande, utan innebär även att man formulerar frågor och betraktar sina hand- lingar ur nya perspektiv så att insikter och rutiner förändras.
Skillnaden mellan single- och double loop-lärande kan förklaras med utgångspunkt från en termostat. Single loop-lärande kan jämföras med att termostaten vet när det är för kallt eller för varmt och den slår på eller av värmen. Om termostaten därutöver vore benägen att fråga sig själv om den är inställd på rätt temperatur, innebär det att den inte bara kan korrigera fel (single loop) utan också kan ställa frågor om premisserna för och målsättningarna med det den gör (double loop). Det kan även förekomma ett deuterolärande, vilket innebär att ”lära sig att lära”, dvs. ett slags meta- lärande som leder till ifrågasättande av rådande normer och mål. Enligt Argyris och Schön är double loop- och deuterolärande sällsynt i organisatoriska sammanhang (Moxnes, 1986).

Analogt med loop-lärande-teorin kan man skilja mellan första, andra och tredje ordningens lärande (Argyris, 1999, Cummings & Worley, 2001). Första ordningens lärande sker inom ramen för en etablerad, vedertagen praxis. Detta leder till att kunskap förfinas, vilket möjliggör en effektivisering av det befintliga systemet. Andra ordningens lärande innebär att medarbetaren ifrågasätter det etablerade. Tredje ordningens lärande innebär en revidering av tidigare erfarenheter och kunskaper. Detta får en djupare påverkan på hur en individ, grupp eller organisation fungerar eftersom fundamentala perspektiv ifrågasätts (Hultman, 1996).

KÄLLA:

Vad är kunskap?   DUBBELKLICKA PÅ LÄNKEN FÖR ATT LÄSA HELA ARTIKELN

Per Nilsen

http://effective.leadershipdevelopment.edu.au/wp-content/uploads/double-loop-learning-argyris-shon.jpg

fredag 23 mars 2012

DISCO PÅ FRIDASKOLAN










För några veckor sedan arrangerade elevrådet för år F - 5 disco i skolans matsal. Tungung, bra DJ:s, Sean Banan i högtalarna, roliga danstävlingar, schyssta priser, fantastisk stämning, härliga elever, bra kiosk, gött godis, kall läsk, modiga elever och en liten vinstsumma som vi kan köpa uteleksaker för. Kort sagt en riktigt skön discokväll. Tack alla inblandade!


torsdag 22 mars 2012

INTERNATIONELLA GLASSBÅTSDAGEN

I fredags var det internationella glassbåtsdagen eller för att prata klarspråk så hade jag själv ansvar för fredagsfikat. Det har då blivit något av en stark tradition att bjuda just på glassbåt. Detta eftersom jag inte är en särskilt framstående bagare. Alla vet och uppskattar förhoppningsvis denna klassiska begivenhet. Gött är det i varje fall.

tisdag 20 mars 2012

SJUORNA LÄR SIG OM EL


Gick förbi år 7 nyligen och blev nyfiken. Det var alldeles tydligt något spännande som eleverna pysslade med. De laborerade med glödlampor och batterier och alla såg djupt koncentrerade ut. Deras observationer och antaganden skrevs ner i Macdatorerna för vidare inlämning till NO läraren, Så ska det se ut i en lektionssal där det pågår inlärning - imponerad!

måndag 19 mars 2012

NIORNA INREDER SINA EGNA LOKALER














Ger man ungdomar mandat så tar de ansvaret. Ger vi dem chansen att påverka så gör de det. Bjuder man in elever till medinflytande så tackar de ja. Sagt och gjort - vi gav våra år nio elever chansen att måla, tapetsera och sätta prägel på deras egna lokaler. Lite lära-för-livet kunskaper samtidigt som det blir en god miljö för lärande.