onsdag 29 februari 2012

STENÅLDERSHALSBAND I ÅR 2






Jag var nyligen på besök i år 2 och fick då vara med om att tillverka, designa, samtala om och färglägga halsband. Vilken koncentration eleverna visade upp och alstren blev fantastiskt fina. Nu hänger de på vernissage i klassrummet. Det gällde ju att försöka få till sådana färger som stenålderskvinnorna hade så det behövdes rejält många mixningar innan resultatet var till förnöjsamhet.

tisdag 28 februari 2012

REKTORER BEHÖVER FÖRSTÄRKA DET PEDAGOGISKA LEDARSKAPET

Var femte rektor behöver genomgripande förstärka det pedagogiska ledarskapet. Mer än hälften av rektorerna önskar ytterligare stöd från huvudmannen.
Läs mer: Skolinspektionen

DUBBELKLICKA PÅ LÄNKEN FÖR ATT LÄSA MER

KÄLLA: www.skolinspektionen.se

http://www.alaraimagingsystems.com/images/principles.gif



 

måndag 27 februari 2012

FRIDASKOLANS KABARÉ - ZAPP





Det blev som brukligt en mycket sevärd kabaré när årets år 8 och år 6 kabarén serverades från Hebeteaterns scen häromveckan. Årets titel var Zapp och självklart handlade det då om TV. Fast " burken " var bara själva röda tråden. Vi fick uppleva nyheter från årtiondena, dans och aktualiteter från TV:s kort men intensiva historia, Främst imponerades man av modet hos eleverna och att det var de själva som skrivit manus, agerade, spelade musik och skötte allt med ljud och ljus. Inte en vuxen på scenen så långt ögat kunde nå. Stort plusbetyg även till sånginsatserna!

söndag 26 februari 2012

TVINGA SKOLOR ATT BLANDA ELEVER MER

http://www.skola.robertsfors.se/djakne/Bilder/skola.gif 
”Tvinga skolor att blanda elever”.
Läs mer: Sydsvenska Dagbladet


DUBBELKLICKA FÖR ATT LÄSA MER

Källa: www.sydsvenskan.se

lördag 25 februari 2012

SLUTA SVARTMÅLA SKOLAN!

"Sluta svartmåla skolan!", skriver Maria Stockhaus.
Läs mer: Göteborgs-Posten

DUBBELKLICKA PÅ LÄNKEN FÖR ATT KUNNA LÄSA MER

Källa: www.gp.se
http://iphonepyssel.se/wp-content/uploads/2011/09/School-Blackboard.jpg



fredag 24 februari 2012

ATT FYLLA ÅR ÄR INTE STORT - DET ÄR JÄTTESTORT

När man fyller år och går i förskoleklassen så skall detta uppmärksammas med buller och bång. Självklart! I ringen får man sitta på stol som är belagd med guldtyg och man får berätta hur det känns. Alla grattar, bugar och bockar. Riktigt stort!

torsdag 23 februari 2012

NATIONELLLA PROV TIDER


För tillfället är det Nationella provtider på skolorna i landet. Ovan ser ni våra nior djupt försjunkna i berättelseskrivning. Alla skriver på sina datorer och lärarna samlar in texterna på USB när texterna är klara för bedömning. Med i dagens skolväskor fanns lite fika och dryck för att ge nödvändig energi till författandet. Svenskalärare Strandberg rapporterar att helhetsintrycket såg bra ut!

onsdag 22 februari 2012

BETYGEN I NIAN VISAR VÄGEN FÖR FRAMTIDA STUDIEFRAMGÅNGAR

Betygen i nian är bra på att förutsäga framtida studieframgångar i gymnasieskolan. Det visar en färsk studie av Cecilia Thorsen, doktorand vid Högskolan Väst.
Läs mer: Lärarnas Tidning

KLICKA PÅ LÄNKEN FÖR ATT LÄSA MER

KÄLLA: LÄRARNAS TIDNING

http://pedagogstockholmblogg.se/maxentin/files/2011/05/betyg.png 

tisdag 21 februari 2012

LITE HATTIEKRITIK!

Kan Hatties forskningsöversikt ge skolan en vetenskaplig grund? frågar Ingrid Carlgren.
Läs mer: Skola och Samhälle

DUBBELKLICKA PÅ LÄNKEN FÖR ATT LÄSA MER

KÄLLA: SKOLA OCH SAMHÄLLE

http://lumaol.files.wordpress.com/2012/01/how_to_write_in_cursive.jpg 

måndag 20 februari 2012

SKOLK

Skolk innebär ogiltig frånvaro, oftast från den obligatoriska skolgången. I Sverige inrättade Stockholms stads folkskolor 1886 ett så kallat skolkarhem för folkskolbarn som skolkade mycket. Där sysselsattes de med bland annat skolarbete, trädgårdsarbete och slöjdarbete. Kläder och mat till eleverna betalades av fattigvården. Ibland används termen även om frånvaro från frivilliga skolformer, som eleven ändå anmält sig till. Återfallsskolkande och långtidsskolkande gymnasieskolelever i dagens Sverige riskerar att mista sina studiebidrag.
I folkmun betraktas medveten frånvaro som skolk, medan oavsiktlig frånvaro exempelvis i samband med att man försover sig, inte betraktas som skolk, även om båda faller under benämningen "ogiltig frånvaro". Elever som egentligen vill gå i skolan men inte vågar kallas hemmasittare.

Källa: www.wikipedia.se

Hur många skolkar på gymnasiet?

Under läsåret 2010/2011 fick cirka 16 200 elever sitt studiebidrag indraget på grund av skolk. Det var 4,3 procent av de 380 684 gymnasieelever som fick studiebidrag.

Hur ser siffrorna ut historiskt?

2004 reagerade regeringen på att inrapporteringen av skolk var låg och att skolorna rapporterade på olika sätt. CSN och Skolverket fick då i uppdrag att undersöka vad det berodde på. Följden blev att de båda myndigheterna 2005 gjorde en informationsinsats och tydliggjorde rutinerna. Efter det fördubblades inrapporteringen. På senare år har siffrorna legat mellan 3,2 och 3,9 procent.

Hur rapporteras skolk in till CSN?

Skolan rapporterar till CSN i fall en elev skolkar. Därefter skickar CSN ett brev hem där det står vad skolan rapporterat om frånvaron. När det är gjort stoppar CSN utbetalningarna av studiebidrag och beslutar även om den studerande får behålla sitt studiebidrag eller inte. Det studiebidrag som betalats ut felaktigt dras från de kommande utbetalningarna. Om det inte finns tillräckligt med utbetalningar kvar måste eleven betala tillbaka pengarna i form av ett återkrav. En elev kan få tillbaka sitt studiebidrag igen. Det sker efter att skolan rapporterat in till CSN att eleven deltar fullt ut i undervisningen.

Hur länge får en elev vara borta från skolan?

Gymnasiet är ingen obligatorisk skolform. Men väljer eleven att delta finns krav på närvaro. Det är läraren som avgör om eleven deltagit i undervisning under hans eller hennes ledning. Vid omfattande olovlig frånvaro betraktas eleven inte som heltidsstuderande och har inte rätt till studiehjälp. Sjukdom betraktas inte som olovlig frånvaro.

Hur högt är studiebidraget?

Studiebidraget är 1 050 kronor i månaden och det betalas vanligtvis ut för fyra månader på hösten (september-december) och sex månader på våren (januari-juni).

Vem får studiebidraget?

Studiebidrag lämnas från och med kvartalet efter det man fyller 16 år. Det betalas ut till föräldrarna. Vid 18 års ålder betalas studiebidraget ut till eleven själv.

Statistik skolk

Skolk läsåret 2010/2011
Diagram som visar 
skolkbeslut län för län läsåret 2010/2011

söndag 19 februari 2012

LINJE LUSTA PÅ STADSTEATERN



Tar alltid chansen att gå på teater när vi år i Stockholm. En timma innan föreställning kan man köpa 
"Sista Minuten" biljetter. Den här gången blev det "Linje Lusta". Helnöjd!

Stella och Stanley bor i en trång tvårummare. Stanley är en pokerspelande kvinnokarl och suput men Stella är kär, gravid och överseende. Från ingenstans kommer Stellas syster Blanche på besök. I hennes kritiska ögon finner Stanley verkligen ingen nåd. Stanley själv avskyr Blanche men är samtidigt attraherad av henne…
Linje Lusta är en av 1900-talets stora klassiker om åtrå, hat, självbedrägeri och lögn. Tennessee Williams är en av Amerikas största dramatiker. Linje Lusta är en av hans mest kända pjäser och gav honom Pulitzerpriset 1948. Sju år senare fick han Pulitzerpriset för Katt på hett plåttak.

Linje Lusta är en amerikansk dramafilm från 1951, regisserad av Elia Kazan och med Marlon Brando och Vivien Leigh i de ledande rollerna. Filmen bygger på Tennessee Williams pjäs med samma namn. Filmen hade svensk premiär den 13 februari 1952.

Handling 

Blanche och Stella DuBois växte upp på plantagen Belle Rive. Stella har lämnat den, flyttat till New Orleans och gift sig med Stanley Kowalski. Han är självisk, opolerad och brutal men Stella finner sig i det och de är lyckliga tills hennes syster Blanche anländer. Blanche har förlorat gården pga skulder, hon dricker rätt mycket och är psykiskt skör.

Källa: www.wikipedia.se


lördag 18 februari 2012

FINNISH LESSONS

www.dn.se
I Finland har skolan varit förskonad från drastiska reformer och står fri från marknadens logik. Sven-Eric Liedman läser en bok om det framgångsrika finska skolsystemet – och skådar ljuset.
 
DUBBELKLICKA PÅ LÄNKEN FÖR ATT LÄSA MER
 
KÄLLA: www.dn.se
http://www.dn.se/images/2011/04/17/Finlandssvenska-660.jpg

fredag 17 februari 2012

BJÖRKLUND VILL HA KORTARE GYMNASIUM FÖR SKOLTRÖTTA

Björklund: kortare gymnasium för skoltrötta.
Läs mer: Svenska Dagbladet blogg

KLICKA PÅ LÄNKEN FÖR ATT LÄSA MER
KÄLLA: SVENSKA DAGBLADET

http://shimari.blogg.se/images/2012/gymnasieval_orginal_184518735.gif 

torsdag 16 februari 2012

SKOLA FÖRBJUDER SLANG

Vad sägs om det här då? En skola i Sheffield har förbjudit slang på skolområdet.


Sheffield Springs academy asks students to stop using slang words inside the school gates to improve employability
DUBBELKLICKA PÅ LÄNKEN FÖR ATT LÄSA MER
KÄLLA: THE GUARDIAN

onsdag 15 februari 2012

JOHN HATTIE - JUST NU GURU VAD GÄLLER UTVECKLING

Se John Hattie om bedömning.
Läs mer: Pedagog Stockholm webb-tv

http://www.uniresearchinnovation.com/images/speakers/John-Hattie-photo.jpg 

DUBBELKLICKA PÅ LÄNKEN FÖR ATT SE OCH LÄSA MER 
KÄLLA: STOCKHOLM PEDAGOG 

tisdag 14 februari 2012

ÖVNINGSSKOLOR SKA HÖJA KVALITÉN I SKOLORNA

Övningsskolor ska höja kvaliteten i lärarutbildningen.
Läs mer: Utbildningsdepartementet


DUBBELKICKA FÖR ATT LÄSA MER


Källa: www.regeringen.se

http://www.bamsesamlarna.com/covers/large/skola5.jpg

måndag 13 februari 2012

CHRISTIAN LUNDAHL - EFFEKTIVA BEDÖMNINGAR

Christian Lundahl om att: Effektivisera arbetet med bedömningar

Bild på docent Christian Lundahl
Hur kan du som lärare effektivisera arbetet med bedömningar och hur vet du att den återkoppling du ger dina elever verkligen fungerar? Skolverket har träffat Christian Lundahl, docent i pedagogik på Stockholms universitet med bedömning för lärande som specialitet. Han ger oss några råd kring bedömning och återkoppling.

DUBBELKLICKA PÅ LÄNKEN FÖR ATT LÄSA MER
KÄLLA: www.skolverket.se


söndag 12 februari 2012

LÄRARES INTRODUKTIONSPERIOD - PREMISSER

Stöd för bedömning av introduktionsperioden

Nu finns kommentarer till föreskrifterna om introduktionsperioden för förskollärare och lärare samt stödmaterial för rektors yttrande.

DUBBELKLICKA PÅ LÄNKEN FÖR ATT LÄSA MER
KÄLLA: www.skolverket.se
http://fy.chalmers.se/~perolof/House%20of%20Learning/La%CC%88rare.jpg

lördag 11 februari 2012

KALL UTOMHUSLEKTION MED VARM AVSLUTNING



Tänk att du läser om stenåldern i skolan...Tänk att du går ut en kall torsdagsförmiddag och att du får testa på att göra upp eld och baka pinnbröd.....Tänk att du dessutom får med dig receptet hem. Kan det bli bättre?

fredag 10 februari 2012

TAE KWONDO PÅ IDROTTSLEKTIONEN

Taekwondo (TKD) (fotens och handens väg) är en kampsport, av koreanskt ursprung, för stående strid, som lägger större vikt vid sparkar än de flesta andra liknande kampsporter. Sportens grundare, Choi Hong Hi, tränade en karatestil, Shotokan, bland annat under dess grundare Gichin Funakoshi, och menade att han blandat denna kunskap med tekniker från äldre, koreanska, kampsporter.
I WTF Tävlingskamp använder man sig av skydd, skydden gäller följande: Benskydd, Susp, Armskydd, Tandskydd, Handskar (Ytterst tunna), Väst (elektronisk) och Hjälm. För att ta poäng så måste man sätta så rena sparkar man kan.







Källa: www.wikipedia.se
Fantastiskt kul att se hur bra träning denna sport ger. Balans, kroppskontroll, vighet, styrka, motorik. Kort sagt - de flesta av de kunskapskrav som ligger i ämnet Idrott & Hälsa.
Denna gång var det år 4 som testade tillsammans med en representant från TaeKwondo klubben som ledare.
På den sista bilden överblickar Bob träningen med bister uppsyn!

torsdag 9 februari 2012

HELT PLÖTSLIGT BJUDS VI PÅ INDISK BUFFÉ





Mmmmm! Underbart att bli överraskad på jobbet. Helt plötsligt så doftar det indiska kryddor från hemkunskapssalen. Vår klassmormor har bestämt sig för att bjuda personalen på lite kulinariska läckerheter med indisk touch. Så gott och så trevligt. Tänk att man kan visa upp att man trivs på Fridaskolan genom att bjuda sina arbetskamrater på extra lunch. Ett gott inslag i vardagen och ytterligare ett bevis för att vi bryr oss om varandra på vår arbetsplats! Mätta rullade vi vidare till våra lektioner.

onsdag 8 februari 2012

ÅR 4 GNUGGAR MULTIPLIKATIONSTABELLEN







Var nyligen på besök hos fyrorna och var med då de övade in multiplikationstabellerna med hjälp av ett flertal metoder. Det var långt ifrån den gamla papper och penna varianten. De använde sig av ett stationssystem liknande cirkelträning. Eleverna fick pröva på IPads, kortlekar, konkret material, studera bilder, A4 stenciler, spel, datorer, tärningar. Kort sagt en mångfald av metoder där man själv kan hitta sina framtida strategier för optimal inlärning. Jag hade kul, eleverna var aktiva och läraren hade gjort ett smart lektionsupplägg. Kort sagt - en god stund på skolan!