torsdag 22 november 2012

BILJARD MED ARBETSKOMPISARNA
 Biljard är samlingsnamnet för de spel som spelas på tygklädda bord med bollar vilka spelarna stöter runt på bordet med hjälp av en biljardkö. Ordet biljard kommer från talet Biljard som är 15 st 0:Or och därför är det 15 bollar i Biljard.

Utrustning 
Biljardbollar 

[redigera]

Biljardbollar.
Antal, färg, diameter och mönster skiljer sig åt beroende på gren och disciplin. I Pool är bollens diameter 57,2 mm. För bland annat 8-ball och 14:1 används sexton bollar: Femton färgade och numrerade ”objektbollar” och en vit köboll. I de flesta fall kallas objektboll 1 till och med 7 för ”hela” då de är helfärgade i färgerna gul, blå, röd, lila, orange, grön och brun. Boll nummer 8 är helt svart. Boll nummer 9 till och med 15 kallas för ”halva” och är vita med en rand i färgerna gul, blå och så vidare i samma ordning som de sju första. I spel som 9-ball används enbart bollarna 1 till och med 9.

Bord [redigera]

Biljardbord.
Det finns många storlekar och stilar på biljardbord. Oftast är borden två gånger så långt som brett. 

Köer [redigera]

Biljardkön är en ca 150 cm lång käpp som används för att stöta runt bollarna. Spetsen är oftast tillverkad av lönn och har ett köben med en liten läderbit fastklistrad längst fram. Den bakre delen är ofta rikligt dekorerad i olika träslag. Köer tillverkas även i grafit och glasfiber.

Kratta [redigera]

Ett redskap som ersätter den vanliga handställningen på bordet när spelaren inte når fram till bollen på egen hand. Den består av en stav med ett krattliknande huvud längst fram.

Krita [redigera]

Krita används på en köspets för att öka friktionen.
Krita användes för att öka friktionen mellan boll och köspets. Trots namnet är det inte krita som används som material utan någon form av silikat. Krita började användas innan kölädret togs i bruk. Det finns endast en sorts krita och den appliceras genom att man gnugga köspetsen mot kritkuben. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar