fredag 5 oktober 2012

KANELBULLENS DAG PÅ FRIDASKOLAN TROLLHÄTTAN

Igår var det som bekant Kanelbullens dag enligt almanackan. På vårt café serverades det nybakade bullar och köplustan var mycket stor bland eleverna. Alla barnen på fritids fick bullar till mellanmål och stämningen var mycket god. Bulldoften låg som en underbar välluktande dimma på skolan.

Kanelbullens dag infaller den 4 oktober. Den är en i Sverige årlig temadag, instiftad 1999 av Kaeth Gardestedt. Hon var vid tidpunkten projektansvarig för Hembakningsrådet, historiskt en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare som numera drivs av Dansukker. Syftet med dagen är att uppmärksamma den rika bulltraditionen som finns i Sverige, med speciellt fokus på den anrika kanelbullen, samt att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin. Dagen uppmärksammas genom reklamskyltar i butiker och serveringar. Kanelbullens dag förekommer även bland svenskar i Nya Zeeland och på många orter inom Svenska kyrkan i utlandet.
Att Kanelbullens dag infaller just 4 oktober beror på att Kaeth Gardestedt och Hembakningsrådet enligt egen uppgift inte ville att dagen skulle konkurrera med andra mattraditioner såsom semlorkräftor eller surströmming. År 1999, när Kanelbullens dag lanserades, var 4 oktober dessutom internationella barndagen, och en tanke med kanelbullens dag var att det skulle vara en omtankens dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar