fredag 13 juli 2012

KINNEKULLE RUNT PÅ FÖRSTA SEMESTERDAGEN

Tack för tipset Ågren/Engström. Det blev en bra första semesterdag. Kinnekulle runt på cykelsadeln. Efter lite irrande bland okända vägar hittade vi runt berget lite kors och tvärs samt upp och ner. Mycket trevlig dag och något vi varmt kan rekommendera. Finns även mysiga fik längs vägen och naturen är underbar. Nästan ingen biltrafik.

Kinnekulle är ett berg vid Vänerns sydöstra strand, i Götene kommun i Västergötland. Kinnekulle är ettplatåberg med en högsta höjd av ca 306 meter över havet. Själva toppen kallas Högkullen. Kinnekulle är till stor del uppbyggt av sedimentära bergarter som är avlagrade under en tidsperiod från kambrium tillsilur. Underst, vilande på det prekambriska urbergets peneplan ligger kambrisk sandsten och alunskiffer, sedan följer ordovisisk skiffer och kalkstensilurisk lerskiffer och permisk diabas. Diabasen som man hittar på västgötabergen kallas allmänt lokalt för trapp.
Tack vare sin kalkrika berggrund har Kinnekulle en rik flora och fauna. Kända lokaler är Munkängarna med sin ramslök och murgrönaÖsterplana hed med sina orkidéer och den så kallade Kleven, en del av berget där det stiger brant. 
Det sägs att Sigrid Storrådas son Olof, senare Olof Skötkonung, döptes i en källa i Husaby, och att han ligger i en av sarkofagerna utanför Husaby kyrka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar